Nieuws

Expeditie Oost: Aly uit IJsselmuiden is wereldberoemd als cavia-keurmeester

Aly Bennink-Schilder is cavia-keurmeester
Aly Bennink-Schilder is cavia-keurmeester © RTV Oost
Honden worden gekeurd tijdens een tentoonstelling en ook van koeien, katten en paarden kennen we het bestaan van shows en keuringen. Maar ook cavia's worden gewikt en gewogen, over de hele wereld. En vaak is dat door Aly uit IJsselmuiden.
Aly Bennink-Schilder uit IJsselmuiden is keurmeester van cavia's en net terug uit Zweden. "Daar is elke maand wel een cavia-tentoonstelling." Ze is als keurmeester wereldberoemd, maar fokt zelf ook nog steeds. Ze haalt een cavia uit een van de vele hokken. "Kijk, deze heeft allemaal rozetten, die moeten rond zijn en in een puntje beginnen en moeten op lijn staan." Aly draait de piepende cavia rond en wijst.
Zweden, Finland, Tsjechië, Italië, Frankrijk, Rusland: overal is Aly geweest om cavia's te keuren. Inmiddels leidt ze ook andere keurmeesters op. Ondertussen draait ze de cavia op z'n rug.
"We letten op de voeten, de oogjes, de lengte van de neus." In de hondenwereld is dat nog wel een gevoelig thema met een verbod op het fokken van honden met stompe neuzen. "Bij de cavia's luister je als keurmeester hoe die ademt. En als dat snurkend of rochelend gebeurt, keur je 'm af. Daardoor zorg je ervoor dat er niet doorgefokt wordt."

Paprika's

Cavia's hebben veel vitamine C nodig, daarom geeft Aly de beestjes extra paprika. "Ze zijn er dol op, alleen broccoli bevat meer vitamine C geloof ik." Knaagdieren vormen de rode draad in haar leven. Haar man heeft ze ontmoet bij een tentoonstelling: niet van cavia's, maar van konijnen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.