Nieuws

Zwolle heeft twee nieuwe klokkenluiders: "Het vergt soms spierballen"

De vier klokken van de Peperbus in Zwolle
De vier klokken van de Peperbus in Zwolle © Klokkenluidersgilde Zwolle
De Zwolse Peperbus heeft twee nieuwe klokkenluiders. Dit weekend deden twee stadsbewoners succesvol examen. Ze zijn maar wat blij, want klokkenluiden in je eigen stad "geeft een kick".
Een klein beetje zenuwachtig zijn ze wel voor het examen, Ellen Kistemaker en Wim de Ruiter. Al hebben ze in coronatijd goed geoefend. "Ik heb er daarom wel vertrouwen in", zegt Kistemaker. "Klokkenluiden is ook altijd leuk en ontspannen." Ook De Ruiter ziet het rooskleurig in: "Ik denk dat het wel goed komt, want ik heb inmiddels vaker aan de touwen gehangen. Kennis van de klokken heb ik ook."
Twee Zwolse aspirant klokkenluiders leggen examen succesvol af

Spierballen

Om half drie bestijgen de examenkandidaten de trappen van de Peperbus, samen met andere klokkenluiders en toeschouwers. Het is een flink klimmetje, 50 meter omhoog. Om klokslag 15.00 uur staat het tweetal te popelen om te beginnen. Dan klinkt er een bel en roept voorzitter Dijkink van het Zwols Klokkenluidersgilde: "Beste mensen, het examen gaat beginnen."
Ellen en Wim pakken de touwen met hun handen en zetten een voet op een onderste deel. "Zodat het touw niet door kan schieten." Ze beginnen te trekken en onmiddellijk beginnen twee van de vier klokken in de toren te bulderen. "Sommige klokken zijn best zwaar, zoals de Michael-klok", zegt examenkandidaat De Ruiter. "Die weegt twee ton, dat vergt nog wel wat spierballen." De Kampense examinator Meijering laat hen verschillende oefeningen doen.

Eer

"Klokkenluiden voelt als een eer om te doen", zegt klokkenluider in spé Ellen. "Dat ik als Zwollenaar die klokken mag luiden, dat voelt als een kick." Daar is medekandidaat De Ruiter het mee eens. "Ik ben opgegroeid met het geluid van de klokken. Dan is het een eer om ze zelf te mogen luiden."
Beide klokkenluiders vonden het leuk om het examen af te leggen. "Er was een ontspannen sfeer." En examinator Meijering toont zich na afloop tevreden over het tweetal: "Ze hebben het keurig gedaan, zoals verwacht. Ze beheersen de techniek en zijn overtuigend geslaagd."

Luidslokje

Om de mooie middag af te sluiten wordt er eentje op gedronken, een 'luidslokje'. "Dat is een specialiteit van één van de andere luidmeesters", zegt Kistemaker. "En zo'n neut kun je maar beter nemen na afloop van het luiden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.