nieuws

Strafeisen tot 1 jaar voor drugsbezit en schietpartij Caspar Fagelstraat Zwolle

Rechtbank Zwolle
Rechtbank Zwolle
De voormalig eigenaar van de verwoeste lunchroom Da Vinci, zijn broer en een derde man uit Zwolle vormen een bende die zich in Zwolle bezighoudt met handel in harddrugs en wapenbezit. De schietpartij op oudejaarsavond 2013 was machtsvertoon van deze bende. Dat zei de officier van justitie vandaag voor de rechtbank in Zwolle, voordat hij straffen van 5 tot 12 maanden eiste tegen de drie mannen wegens betrokkenheid bij de schietpartij in de Caspar Fagelstraat, wapenbezit en drugsbezit.
De strafzaak over de verwoestende aanslag waarbij lunchroom Da Vinci en bovenliggende woningen getroffen werden komt op een later moment voor de rechtbank. Het onderzoek in die zaak is nog niet klaar.

Schietpartij na verkeersruzie

De schietpartij op oudejaarsavond ontstond toen de eigenaar van Da Vinci in een verkeersconflict belandde. Hij werd ervan beschuldigd dat hij bij het parkeren een andere auto raakte en dat ontaardde in een vechtpartij. Tijdens die ruzie zou er een tweede auto zijn komen aanrijden waarvan een inzittende elf keer met een vuurwapen in de lucht schoot.
Wie die schutter is, daar verschillen de meningen van betrokkenen over, maar volgens de officier van justitie waren de eigenaar en zijn broer dat niet. De eigenaar was wel degene die zijn troepen opriep, maar hij kon niet weten dat er bij het machtsvertoon met scherp geschoten zou worden. De officier eiste daarom vrijspraak voor die verdenking. De schutter is volgens de officier van justitie de derde man, een 22-jarige Zwollenaar.

Cocaïne in de auto

De eigenaar van Da Vinci zou wel schuldig zijn aan betrokkenheid bij de vechtpartij voorafgaand aan het schietincident en aan drugsbezit. In de auto, die na de schietpartij werd achtergelaten, werden 47 wikkels met cocaïne aangetroffen. Op die wikkels zaten de vingerafdrukken van de man. Volgens de officier is dat voldoende bewijs om hem tot 5 maanden celstraf te veroordelen.
De broer van de eigenaar zou bij een aanhouding in de zomer van 2013 in het Almelosekanaal zijn gesprongen. Hij zou daarbij een tasje met wikkels met cocaïne in het kanaal hebben gegooid. Daarnaast stond de man op een foto met een Glock-pistool in zijn handen. Dat wapen was echt volgens deskundigen. De man zegt dat hij dacht dat het een nep wapen was waarmee hij een scene uit een gangsterfilm naspeelde. Tegen hem werd zes maanden celstraf geëist.

Hoogste eis voor verdachte schutter

De hoogste strafeis was tegen de 22-jarige Zwollenaar die geschoten zou hebben op oudejaarsavond. Hij is volgens de officier van justitie zonder enige twijfel de dader die elf keer met scherp schoot. Bij de man werden schotresten op zijn rechterhand gevonden. De drie mannen ontkennen alles of beriepen zich tijdens de strafzaak op hun zwijgrecht. Volgens hun advocaten ontbreekt elke vorm van bewijs en zij vroegen dan ook om vrijspraak.
Wanneer de strafzaak rond de aanslag op de lunchroom voor de rechter komt is niet duidelijk. De eigenaar van de lunchroom en zijn broer zijn inmiddels op vrije voeten. De uitspraak in deze zaak is over twee weken.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.