Nieuws

Topdrukte bij caravanstallingen in Overijssel: "Moeten telkens nee verkopen"

Bart-Jan Oplaat, eigenaar caravanstalling: "Het is gekkenwerk"
Bart-Jan Oplaat, eigenaar caravanstalling: "Het is gekkenwerk" © RTV Oost
De zomervakantie is voorbij, dus de caravan kan weer op stal. Maar het vinden van een stalling voor je caravan of camper kan een flinke uitdaging zijn. Caravanstallingen in Overijssel zitten vrijwel allemaal vol, blijkt uit een rondgang van RTV Oost. Eigenaren van de stallingen moeten wekelijks meerdere aanvragen afwijzen. "Als ik de stalling twee keer zo groot had, was 'ie ook zo vol."
Van Wijhe tot Hardenberg en van Hengelo tot Markelo: de caravanstallingen in onze provincie zijn veelal tot de laatste plek gevuld. "Het is abnormaal druk, ik heb vijf of zes keer deze week nee moeten verkopen", zegt de eigenaar van Caravanstalling Deldenerbroek in Ambt Delden. "Het is veel drukker. Als ik de ruimte zou hebben voor nog eens vijftig caravans, dan staat het ook zo vol", zegt Teus Slingerland, caravanstaller in Wijhe.

Geen plek meer

Hoewel veel caravanstallers op hun site hebben staan dat ze geen plek meer hebben, gaat nog regelmatig de telefoon. "Ik krijg nog tien tot twintig telefoontjes per week, ondanks dat op de site staat dat het vol zit", zegt Bart-Jan Oplaat in Markelo, waar plek is voor 180 caravans en campers.
Albert Reinders, eigenaar van een caravanstalling in Hardenberg, merkt bovendien dat de vraag naar een plek steeds vroeger in het jaar begint.
Tijdens corona werden er veel meer caravans en campers verkocht
Caravanstaller in Markelo

Corona als oorzaak

De caravanstallers denken dat de toegenomen vraag naar stallingen het gevolg is van de coronapandemie.
"Tijdens corona werden er veel meer caravans en campers verkocht. Mensen hebben ervaren dat je niet altijd met vliegtuig op vakantie hoeft, maar dat de camper ook prima is", zegt Oplaat. De eigenaar van Caravanstalling Kettingbrug in Hengelo beaamt dat. "In coronatijd hebben veel mensen een caravan aangeschaft."
"Ik had laatst iemand die het al op 80 andere plekken had geprobeerd", zegt Oplaat:
Topdrukte bij carvanstallingen in Overijssel: "Het is gekkenwerk"

Nieuwe adressen

En al die nieuwe eigenaren van een caravan of camper zoeken natuurlijk onderdak voor hun voertuig. "Er zijn ook veel leegstaande schuren die voorheen gebruikt werden voor stalling en die nu gesloopt worden om huizen op die plaats te bouwen", zegt de Wijhese caravanstaller Slingerland. "Klopt", zegt Oplaat, wijzend op het de rood-voor-roodregeling van de overheid. "Veel boerenschuren zijn afgebroken en hebben plaatsgemaakt voor woningbouw."
In de regio Hardenberg zijn er de afgelopen tijd drie nieuwe adressen bijgekomen waar je je caravan kunt stallen, maar ook die locaties zitten al vol. "Dus ja, er is duidelijk meer vraag de laatste jaren", zegt de Hardenbergse caravanstaller Reinders.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.