Nieuws

Kleinschalige opvang in kerkzalen: aanpak Kampen als landelijke oplossing asielcrisis?

Kerken en gemeente Kampen willen meer samenwerking opvang asielzoekers (foto gereformeerde Kampen ter illustratie)
Kerken en gemeente Kampen willen meer samenwerking opvang asielzoekers (foto gereformeerde Kampen ter illustratie) © RTV Oost
Ze noemen het 'Samen Thuisgeven' en het moet een oplossing bieden aan de grote nood in de opvang van asielzoekers. De gemeente Kampen en de Protestantse Kerk in Nederland willen dat overal gebruik wordt gemaakt van leegstaande kerkzalen en consistories om statushouders en asielzoekers te huisvesten. Een Kamper aanpak als landelijke oplossing?
Kleinschaligheid is erg belangrijk bij het plan. Kampen deed er ervaring mee op met de Kamper Aanpak Ontheemden voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Het voorstel om dit landelijk te gaan doen ligt al bij het ministerie.
Als het aan de kerken en de gemeente Kampen ligt, komt er een forse pilot om statushouders en asielzoekers in ruimten van de kerken onder te brengen. Als dat kleinschalig gebeurt, dan helpt dat ook om snel onderdeel van de samenleving te worden, zo is de redenatie van de bedenkers.

'Mensonwaardig'

Volgens Jurjen de Groot van de dienstenorganisatie van de Protestantse kerken moet er snel iets gebeuren. "Al weken kijken we met ontzetting naar de beelden uit Ter Apel. Het is meer dan mensonwaardig wat we zien. Onze telefoon gaat voortdurend: kerken in heel Nederland bieden hulp en opvangplekken aan. Samen met de gemeente Kampen hebben we de afgelopen weken gewerkt aan een plan om de Kamper Aanpak Ontheemden landelijk te introduceren."
Wij voelen ons door God geroepen om vreemdelingen te verwelkomen, hen te helpen en voor hen te zorgen
Directeur Jurjen de Groot van de dienstenorganisatie van de Protestantse kerken

'Samenleving meer betrekken'

Burgemeester Sander de Rouwe van de gemeente Kampen wil dat ook andere burgemeesters het voorstel omarmen. “In de huidige asielcrisis wordt de samenleving onvoldoende betrokken bij het vinden van oplossingen. Kerken in het bijzonder spelen nu nog een ondergeschikte rol, terwijl ze bovengemiddeld betrokken zijn en een actievere rol kunnen vervullen bij de lokale extra opvang van bijvoorbeeld statushouders. Als lokale overheden en kerken de handen ineenslaan, kunnen we net als bij de Oekraïne vluchtelingen de maatschappelijke druk verminderen en het draagvlak hiervoor vergroten.”
De Rouwe waarschuwt voor het verlies aan draagvlak als de overheid alleen maar van bovenaf de opvang regelt en oplegt.
Confrontatie ligt op de loer, terwijl coöperatie juist oplossingen biedt
Burgemeester Sander de Rouwe van de gemeente Kampen

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.