Nieuws

Asielzoekers vertrekken uit Nieuwleusen, opvanglocatie De Spil straks weer sporthal

De Spil in Nieuwleusen
De Spil in Nieuwleusen © RTV Oost
Nieuwleusen heeft vandaag afscheid genomen van de laatste asielzoekers die nog in sporthal De Spil verbleven. Ze vertrokken per bus naar andere opvanglocaties elders.
De Spil kon volgens afspraak met Veiligheidsregio IJsselland slechts vier weken worden ingezet voor de acute opvang van asielzoekers. Die termijn liep vandaag af. Maandag moet De Spil weer beschikbaar zijn als sporthal voor plaatselijke verenigingen, scholen en organisaties.
"Er moet komend weekeinde nog heel veel werk verzet worden om alle opvangvoorzieningen voor asielzoekers te demonteren en de spullen naar elders te transporteren", aldus een woordvoerster van de gemeente Dalfsen. De Spil moet vanaf maandag weer te gebruiken zijn als sporthal. Het is dé reden waarom de gemeente Dalfsen niet kan meewerken aan een langer verblijf van asielzoekers in Nieuwleusen.

Regie Veiligheidsregio

Veiligheidsregio IJsselland heeft in de regio Zwolle de regie over het organiseren van tijdelijke opvangplekken van asielzoekers. Daarover wordt overleg gepleegd met gemeenten die daarvoor zijn benaderd. "De gemeente Dalfsen was gebonden aan het beschikbaar stellen van De Spil voor korte tijd. Dus in die zin is de gemeente Dalfsen blij dat we aan de taakstelling voor de opvang van max 100 asielzoekers tot 26 augustus hebben kunnen voldoen. Maar meer zit er op dit moment niet in", zegt de woordvoerster.
Het noodgedwongen vertrek van asielzoekers spijt ook burgemeester Erica van Lente, die ook laat weten terug te kijken op 'een goede periode, waarbij we samen met de locatieleiding van de Veiligheidsregio de mensen een fijne, rustige plek hebben geboden'.

Tevreden terugkijken

"SAAM Welzijn, diverse organisaties en instellingen en ontzettend veel vrijwilligers hebben de afgelopen weken hun steentje bijgedragen. Elke dag stonden ze klaar om er voor deze mensen te zijn. Ik kijk dan ook tevreden terug op deze tijd. Tegelijkertijd gaat het me door merg en been dat mensen van de ene naar de andere locatie gaan en dat de situatie in Ter Apel zo slecht is.”
Dalfsen zou graag hebben willen meewerken aan een langere opvang van asielzoekers, maar de gemeente geeft aan niet te beschikken over lege gebouwen of andere locaties die daarvoor geschikt zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.