nieuws

LTO Noord: 'Gouden tijden' voor boeren nu melkquotum verdwijnt

Gaat er een nieuwe melkplas ontstaan? Dat is de vraag nu per 1 april het melkquotum, het systeem waarmee de Europese Unie de melkprijs 30 jaar lang reguleerde, wordt afgeschaft. Volgens Erik Back van LTO Noord zal het overschot wel meevallen. "Er is voldoende vraag naar melk. Ik denk niet dat de prijs instort." Volgens hem kunnen er 'gouden tijden' voor boeren komen.
Back ziet mogelijkheden voor boeren om uit te breiden. "Ik verwacht dat boeren gaan uitbreiden, want als het melkquotum eraf is mogen ze meer melk gaan produceren. En vraag is er genoeg, vooral vanuit Azië."

'Addertjes onder het gras'

Wel ziet hij nog 'addertjes onder het gras', omdat de wet- en regelgeving voor mestverwerking door staatssecretaris Sharon Dijksma van Landbouw nog niet is aangepast. "We hebben haar hulp nodig. Maar over het algemeen is deze verandering positief voor boeren en ja, dat kunnen gouden tijden worden."
Het systeem van melkquota werd in 1984 ingevoerd, omdat er een overschot aan melkproducten was ontstaan: de zogenoemde 'boterberg' en 'melkplas'. Doordat er de laatste jaren weer meer melkproducten verkocht worden, schrapt Brussel de strenge regels. Critici zijn bang dat boeren opnieuw te veel gaan produceren en dat er binnen korte tijd weer een overschot ontstaat.

Uitbreiden na verdwijnen melkquota

Boer Jawin Klein Hegeman uit Bathmen is blij dat de melkquota verdwijnen en is al druk bezig met verbouwen. Zijn stal moet twee keer zo groot gaan worden. Nu heeft hij nog honderd melkkoeien en dat moeten er uiteindelijk tweehonderd gaan worden.
Wanneer de regels rond de melkquota waren blijven bestaan, was deze uitbreiding van zijn bedrijf een stuk duurder geweest. Dan had Klein Hegeman namelijk melkrechten bij moeten kopen om uit te kunnen breiden.

Nieuwe wet

Er is nog wel een klein addertje onder het gras. Staatssecretaris Sharon Dijksma komt nog met een nieuwe melkveewet in oktober, waarin aanvullende eisen voor boeren met betrekking tot onder andere mest komen te staan.
Dijksma doet dat omdat sommige politieke partijen en natuurorganisaties zich zorgen maken over de gevolgen van het verdwijnen van het melkquotum. Dus helemaal in kannen en kruiken voor de boer, is het nog niet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.