Nieuws

Hotel in Albergen wordt definitief eigendom van COA: eigenaresse verliest kort geding

Hotel 't Elshuys in Albergen
Hotel 't Elshuys in Albergen © ANP
Hotel 't Elshuys in Albergen wordt definitief eigendom van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA), dat er honderden asielzoekers in gaat onderbrengen. De eigenaresse wilde de verkoop terugdraaien, maar de rechter in Almelo ging daar niet in mee. Volgens de rechter heeft het COA open kaart gespeeld.
Volgens de eigenaresse van het hotel, Maria Olde Heuvel, is er bij de verkoop aan het COA sprake geweest van 'bedrog en dwaling'. Ze zou niet hebben geweten dat er twee- tot driehonderd asielzoekers in en rondom het hotel worden ondergebracht. "Want dan had ik het nooit verkocht", herhaalde ze meermaals op de zitting.

'Vier keer het maximum'

Dat het COA in april bij een fysiek bezoek aan het hotel zou hebben verteld dat er per 1 juli zo'n 150 asielzoekers in ondergebracht zouden worden, betwistte Erik Nijhoff, advocaat van Olde Heuvel. "Ze was helemaal niet bekend met de hoeveelheden. Ze had verwacht dat het COA de maximale capaciteit zou gebruiken."
Dat maximum lag volgens de advocaat en Olde Heuvel op 74 tot 80 asielzoekers. "De eigenaresse is ervan overtuigd dat het onderbrengen van die groep asielzoekers omarmd zou worden. Ze had het hotel nimmer aan het COA verkocht, als ze wist dat er bijna vier keer de maximale bezetting wordt gehuisvest."
Ze had het hotel nimmer aan het COA verkocht als ze deze aantallen had geweten
Advocaat Olde Heuvel

'Bedrog? Ridicuul'

Volgens het COA wist Olde Heuvel wel degelijk van de aantallen asielzoekers. De organisatie onderbouwde dat met verschillende mails, app-berichten en fysieke gesprekken tussen makelaar en koper.
Dat er sprake zou zijn van bedrog, noemde het COA 'ridicuul'. De organisatie vermoedt dat Olde Heuvel onder de verkoop uit probeert te komen, vanwege de 'grote druk van de gemeenschap'. "De opvangen zijn overvol en er is sprake van een opvangcrisis. Er is absolute noodzaak om extra locaties te openen", zei de advocaat van het COA, ook doelend op het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel.
Het COA heeft open kaart gespeeld
rechter

'Open kaart'

Volgens de rechter heeft het COA 'open kaart gespeeld'. "Ik heb nergens gelezen of vandaag gehoord dat er in het hotel maximaal honderd mensen mogen worden opgevangen. Ik ga er vanuit dat Olde Heuvel wist wat de makelaar deed. Olde Heuvel en de makelaar hebben zich daar niet tegen verzet", zei de rechter.
Het beroep op dwaling en bedrog gaat volgens hem niet op:
Rechter: geen dwaling en bedrog bij verkoop azc-hotel Albergen

Grote belangstelling

Het kort geding van vanmiddag kon rekenen op grote belangstelling. Tientallen omwonenden kwamen naar de rechtbank in Almelo, waar twee extra zalen werden geopend voor het publiek.
Het besluit van staatssecretaris Van der Burg (Asiel) om in het Albergse hotel honderden asielzoekers onder te brengen, maakt veel los in de Twentse gemeente. Vooral ook omdat de gemeente, die tegen de plannen is, gepasseerd werd. Vanochtend werd er brand gesticht bij het hotel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.