nieuws

Geen weerstand in Fortmond tegen natuurbegraafplaats in oude steenfabriek

Er is in Fortmond geen weerstand tegen het plan om in de oude steenfabriek aan de oevers van de IJssel een natuurbegraafplaats in te richten.
Een enkele bewoner is gereserveerd en moet eerst nog zien dat het doorgaat, maar anderen zeggen "laat maar komen, dan gebeurt er tenminste wat." Die reacties staan haaks op de reacties in Bathmen waar vorige week bekend werd dat er een natuurbegraafplaats met 6000 plekken komt in een bos waar veel mensen wandelen en langsfietsen.

Frisse kijk op leegstand

Het plan voor een begraafplaats in de steenfabriek van het jonge ontwerpteam Team H+A+P won vrijdagavond de provinciale prijsvraag Ruimte voor Ruimdenkers, voor een frisse kijk op leegstand in Overijssel. De gemeente Olst-Wijhe en Staatsbosbeheer zijn erg enthousiast over het idee, waardoor de kans groot is dat het plan wordt uitgevoerd.
De monumentale fabrieksgebouwen en het natuurgebied in een bocht in de IJssel blijven zo onderhouden en beschermd. Ook kan de eigenaar inkomsten halen uit het gebied dat tot nog toe alleen maar geld kostte. De provincie ziet zelfs mogelijkheden voor meer leegstaande steenfabrieken.

Sacraal

Volgens de ontwerpers is de plek van de steenfabriek in Fortmond in de uiterwaarden van de IJssel een schilderachtige plek, met veel rust en uitgestrekte natuur. De verlaten gebouwen waar nauwelijks daglicht binnenkomt, hebben volgens één van de ontwerpers al een bijna sacrale uitstraling.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.