Nieuws

Waarom het COA en de staatssecretaris het azc-hotel in Albergen willen

Hotel 't Elshuys in Albergen
Hotel 't Elshuys in Albergen © ANP
De eigenaresse van hotel 't Elshuys in Albergen en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) staan vanmiddag tegenover elkaar in de Almelose rechtbank. De eigenaresse wil de verkoop terugdraaien en beroept zich op 'bedrog en dwaling', maar volgens het COA is daar geen sprake van. Dit is waarom het COA en de staatssecretaris van Asiel door willen zetten en het hotel in Albergen als azc willen gebruiken.
Hotel 't Elshuys in Albergen staat in april van dit jaar al ruim drie jaar te koop. Diverse zorgpartijen en organisaties die arbeidsmigranten huisvesten, tonen in die periode interesse in het hotel. Tot een verkoop van het pand leidt het echter niet.

'Positief verrast'

Het COA zegt in april benaderd te worden door de makelaar van het hotel. Diezelfde maand bezoekt het COA het hotel. De organisatie is 'positief verrast' over de grootte van de kamers en het feit dat elke kamer een eigen badkamer heeft. Het COA wil het meubilair uit de hotelkamers halen, zodat er vier tot zes bedden in één kamer kunnen, in plaats van de huidige twee.
Het COA gaat voortvarend te werk en wil per 1 juli zo'n 150 asielzoekers en/of statushouders in het hotel huisvesten. Zo'n vaart loopt het niet, omdat de makelaar en het COA discussiëren over opmerkingen in de koopovereenkomst. Zo wil de makelaar van het hotel de zin 'koper is voornemens om het verkochte te gebruiken ten behoeve van de opvang van asielzoekers en/of statushouders' schrappen.
Hotel 't Elshuys
Hotel 't Elshuys © ANP

Gemeente weigert

Achter de schermen wordt ondertussen tussen het COA en de gemeente Tubbergen gesproken over de opvang van asielzoekers. De gemeente zegt bereid te zijn om 50 statushouders te huisvesten, maar voor de opvang van een groep van 150 asielzoekers wordt geen akkoord gegeven.
Op 12 augustus wordt de koopovereenkomst van het hotel getekend. Vier dagen later wordt Albergen landelijk nieuws, als staatssecretaris Van der Burg (Asiel) bekendmaakt dat hij de gemeente gepasseerd heeft en in het hotel 200 asielzoekers wil huisvesten. Buiten het hotel zouden nog eens 100 asielzoekers opgevangen moeten worden.
Het besluit zorgt voor veel onrust in Albergen:
Onrust in Albergen over gedwongen opvang asielzoekers: "Overdonderd"

Verplichte aanwijzing

Over de verplichte aanwijzing zegt Van der Burg bij RTV Oost: "Tubbergen heeft nog geen azc. We kijken naar heel veel plekken in Nederland. Dit hotel stond al een aantal jaren te koop. We proberen de azc's te spreiden over de verschillende gebieden en verschillende gemeentes. Vandaar dat het COA dit hotel wilde kopen en dat ook is gebeurd." Het verwijt dat asielzoekers vooral in dorpen buiten de Randstad worden geplaatst, weerspreekt de staatssecretaris.
Of in de verplichte aanwijzing meespeelt dat de gemeente Tubbergen sinds zeker 2010 geen groepen asielzoekers heeft opgevangen, zeggen burgemeester Haverkamp en wethouder Bekhuis niet te weten.

Kort geding

Na alle commotie, met avond na avond protesten bij het hotel, wil de eigenaresse van 't Elshuys de verkoop terugdraaien. Het COA is dat niet van plan en dus staan beide partijen vanmiddag tegenover elkaar in de rechtbank in Almelo.
Het COA en de staatssecretaris hebben ook haast, gezien de 'onhoudbare' situatie in het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel.
In het Albergse hotel wil het COA 150 tot 300 asielzoekers onderbrengen. Staatsecretaris Van der Burg benadrukte afgelopen dinsdag dat het nog even duurt voordat de azc-locatie klaar is. "We moeten de procedures nog doorlopen. Ook moet het bestemmingsplan worden aangepast, dat duurt vaak enkele weken."
Voor deze reconstructie maakte RTV Oost gebruik van eerdere interviews en artikelen, en van de voorbereidende stukken op het kort geding van vandaag.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.