nieuws

Hoogleraar UT: "Benieuwd naar reactie kiezers na landelijke campagnes"

De campagnes voor de Provinciale Statenverkiezingen 2015 gingen meer dan ooit over de landelijke politiek. Dat zegt hoogleraar politicologie Kees Aarts van de Universiteit Twente. "In de landelijke media kwam de provincie nauwelijks aan bod omdat het voortbestaan van het kabinet op het spel staat", verklaart Aarts.
De politicoloog vraagt zich af of mensen nu ook anders gaan kiezen. "Want ze hebben verschillende signalen gehoord. Aan de ene kant: stem op mijn partij want dat is goed voor de provincie. Aan de andere kant: stem op mijn partij want dan kunnen we in Den Haag juist verder of niet. Ik ben echt benieuwd hoe de kiezer hierop reageert."
Commissaris van de Koning Ank Bijleveld ergerde zich aan de landelijke kopstukken die in de aanloop naar de verkiezingen met elkaar in debat gingen. "Het woord provincie is bijna niet gevallen." Ze pleit ervoor om de Eerste Kamer zelfstandig te kiezen of door de Statenleden twee jaar later. "Nu moet er aandacht zijn voor de provincie."
Aarts erkent dat het wellicht anders moet, "Ank heeft dat echt heel goed gezegd, maar het is heel moeilijk om dat te veranderen. We leven in Nederland al heel lang met een stelsel waarin verschillende organen - Tweede Kamer, regering, Eerste Kamer, Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten - elkaar min of meer in evenwicht proberen te houden. Elke keer als je aan een van die organen trekt dan houdt het een keer op als je niet uitkijkt."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.