Nieuws

LTO Noord luidt noodklok: massaal dierenleed door de wolf

Foto ter illustratie: wolf op de Veluwe
Foto ter illustratie: wolf op de Veluwe © ANP / Otto Jelsma
Steeds meer schapen, kalveren en andere dieren zijn de afgelopen weken doodgebeten door wolven. Op dit moment is met name in Overijssel, Drenthe en Friesland te zien dat wolven landbouwdieren aanvallen. Boeren luiden nu de noodklok. LTO Noord roept op om werk te maken van faunabeheer.
"Het is ontzettend pijnlijk om te zien. Boeren zorgen goed voor hun dieren. Als er dan een wolf komt die je schaap of kalf helemaal bebloed achter laat is dat een vreselijk beeld. We willen dat daar wat aan gebeurt", aldus LTO Noord-voorzitter Dirk Bruins.
Overijssel, Drenthe en Friesland zijn de provincies waar de wolf momenteel relatief vaak landbouwdieren doden. Dat leidt volgens LTO Noord tot veel onrust onder de lokale gemeenschappen. Dirk Bruins: "Dit zou je niet moeten willen. Mensen maken zich oprechte en terechte zorgen. Dat is ook niet goed voor het draagvlak van de wolf in Nederland."

Acht schapen gedood

Hermen Been is schapenhouder in Eesveen en Blesdijke. Acht van zijn schapen zijn gedood door een wolf. "Ze waren echt gruwelijk toegetakeld. Hoe de wolf ze achterlaat is echt verschrikkelijk." Hermen is niet de enige in het gebied van wie dieren ten prooi zijn gevallen aan wolven.
In de maand augustus zijn er iedere dag aanvallen geweest op schapen, pony’s en koeien. "De bezorgdheid is heel groot. We hebben ook een gesprek gehad met de wolvenconsulent van de provincie. Die schat in dat er over 10 jaar geen schapenboer meer in Nederland actief is", zegt Been.

Waarom landbouwdieren?

De waarschijnlijke oorzaak is dat er in Overijssel, Drenthe en Friesland te weinig wild is. Er is dus te weinig natuurlijk voedsel voor de wolven. Hierdoor springen wolven zelfs over rasters heen om de landbouwdieren aan te vallen. Volgens LTO Noord zouden er specifieke gebieden voor wolven moeten worden aangewezen. In gebieden waar de wolf niet goed kan leven, zoals provincies met weinig wild, zou de wolf niet meer welkom moeten zijn.

Wolvenbeheer

LTO Noord roept om toestemming om wolven te beheren. Daarbij kan volgens de landbouworganisatie gedacht worden aan het verjagen van de wolf in gebieden waar ze veel leed veroorzaken. Op dit moment is dit niet toegestaan. Tegelijkertijd nemen boeren zelf ook preventieve maatregelen, zoals het plaatsen van rasters. Momenteel is dit echter niet genoeg om de dieren te beschermen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.