Nieuws

Buurman 'asielhotel' Albergen geschrokken van brand: "Niet verwacht dat dit zou gebeuren"

De politie doet onderzoek bij het hotel
De politie doet onderzoek bij het hotel © ANP / Vincent Jannink
Wie rond het 'asielhotel' 't Elshuys in Albergen loopt, ziet de protestborden en spandoeken hangen. Die zijn er al een tijdje, maar als je de hoek omloopt zijn de sporen van een brand duidelijk zichtbaar. Een spoor op de zwartgeblakerde tegels dat naar achter loopt. Het lijkt op brandstichting, maar de politie en de gemeente willen daar nog niets over zeggen. Voor de overbuurman van het hotel, die liever niet met zijn naam genoemd wordt, was het even schrikken vanochtend.
"Nee, dit zag ik niet aankomen", is zijn eerste reactie. "Natuurlijk weet ik dat er op het internet opmerkingen worden geplaatst die mogelijk aansporen tot brandstichting, maar ik had niet het idee dat het zo ver zou komen."

'Veel politie'

Naar verluidt zou de brand rond 06.30 ontstaan zijn. De brandweer werd niet opgeroepen, mogelijk omdat de brand uit zichzelf gedoofd was. Of de beveiligers - die vierentwintig uur per dag aanwezig zijn in het pand - hebben het vuurtje gedoofd.
De schade is niet groot. Enkel wat coniferen hebben het niet gered. "Ik heb er vanochtend ook niets van gemerkt", vervolgt de overbuurman. "Mijn vrouw zag pas later dat er veel politie stond. Toen kwamen we erachter dat er iets gebeurd was."
Met de hele buurt zitten we niet op dit soort incidenten te wachten
overbuurman
Als er brand is gesticht staat de dader hoogstwaarschijnlijk op beeld. De politie heeft het pand vol camera's gehangen en de beelden zijn door de forensische opsporing veiliggesteld.

Onrust in de buurt

Volgens de overbuurman is het al weken onrustig. "Elke dag zijn er nieuwe ontwikkelingen, elke dag verandert de situatie. Gelukkig is het bij dit incident allemaal goed gegaan, maar er zijn dus vannacht wel mensen geweest. Zeg maar wie zoiets doet?"
"Met de hele buurt zitten we niet op dit soort incidenten te wachten. Je moet het heft niet in eigen hand nemen en gewoon de wet volgen. En nee, ik ben niet bang dat er nog meer acties volgen. Dit is - verwacht ik - een actie van een individu."
Vanmiddag dient het kortgeding in de rechtbank in Almelo. De overbuurman hoopt dat het koopcontract ongedaan wordt gemaakt. "Dat is een open deur. Maar ik denk dat de kans heel klein is. Als de asielzoekers dan komen moet het maar goed geregeld worden. Voor hen en voor ons. En de belangrijkste les is dat het in de communicatie goed moet gaan. Want dat is wat er afgelopen tijd natuurlijk helemaal mis ging."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.