Nieuws

Schipbeek valt op verschillende plekken droog: 'In 2 dagen is het water 20 cm gezakt'

De Schipbeek valt door de aanhoudende droogte op steeds meer plekken droog. Vandaag hebben sportvissers honderden vissen over een afstand van enkele kilometers uit de rivier bij Diepenheim gehaald. "In twee dagen tijd is het water hier twintig centimeter gezakt", vertelt Wesley Kox die als vrijwilliger hielp bij het leegvissen van de zijrivier van de IJssel.
Voor Mark Kouwenhoven, medewerker van Sportvisserij Oost-Nederland, was het de zoveelste reddingsactie deze zomer. Maar deze klus is toch anders dan de meeste andere. "Het gaat hier gewoon om een watergang van kilometers lang die langzaam droogvalt. De vis concentreert zich in poeltjes. Die vissen we daar met elektriciteit uit."
De Schipbeek valt op steeds meer plekken droog, vissen moeten gered worden
"Een hele mooie schubkarper, veel voorns, ruisvoorn, blankvoorn en nog een mooi snoekje", somt vrijwilligster Bianca Valk uit Deventer op. Het zijn de vissoorten die ze op dat moment in de bak heeft liggen. Vlak ervoor heeft ze nog met een grote meerval in haar handen gestaan. "Er zit nog genoeg, dus we gaan nog even verder."

'Ging een verhaal rond dat het met een dag of twee droog zou vallen'

Ook Wesley Kox staat als vrijwilliger in het water om vissen te redden. Hij hield het waterpeil in de rivier al langere tijd in de gaten. "Het begon met het slootje hiernaast, die kwam droog te staan. Toen hebben we een prikpaaltje in de rivier gezet, in twee dagen tijd was het water alweer twintig centimeter gezakt. Dan moet je gaan nadenken of het nodig is of je het water in moet gaan." Volgens Kox staat in een normale zomer het water ongeveer een meter tot anderhalve meter hoger dan nu.
Bianca Valk poseert met een flinke meerval
Bianca Valk poseert met een flinke meerval © RTV Oost / Ties van der Heide
Een gast van een verderop gelegen camping staat te kijken hoe de vissen uit het water gehaald worden. "Ik heb hier de laatste paar dagen samen met mijn zoon de zaak een beetje in de gaten gehouden. Er zaten meerdere snoeken, karpers, brasems... Van alles zat hier. Er ging al een verhaal rond dat het met een dag of twee droog zou vallen. Dat zou doodzonde zijn."
De gevangen vis wordt verder op in de Schipbeek weer uitgezet. In dat deel staat nog wel voldoende water. "Als er straks hopelijk weer een keer regen komt en het water stijgt weer, dan kan de vis gewoon weer terug naar dit deel van de rivier," zegt Kouwenhoven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.