Nieuws

COA wil in gesprek met omwonenden azc Albergen: "We willen goede buren zijn"

COA bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker
COA bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker © ANP
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) hoopt dat de 'rollercoaster van gebeurtenissen' rondom het azc in Albergen is afgelopen. Dat zegt COA-bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker in een reactie op het nieuws dat Hotel 't Elshuys definitief een azc kan worden. "Wij hopen dat omwonenden en de gemeente open staan voor een gesprek."
De oud-eigenaresse van het hotel had een kort geding aangespannen tegen het COA, dat het pand van haar had gekocht. Ze sprak van 'bedrog en dwaling' omdat haar niet verteld zou zijn dat er twee- tot driehonderd asielzoekers worden ondergebracht in het hotel.

Vier à vijf weken

De rechtbank verwierp haar bezwaren, waarmee de verkoop definitief is. "We willen de boel nu weer tot rust brengen", zegt Schoenmaker. "Er is veel gebeurd, veel gezegd en er zijn zorgen geuit. Laten we praten over wat we willen, ik hoop dat iedereen daar open voor staat."
"We gaan nu een vergunning aanvragen, zodat we het pand kunnen verbouwen en er asielzoekers en statushouders geplaatst kunnen worden. Dat duurt vier of vijf weken. Die tijd laten we niet onbenut, en gaan we praten."

Praten

"We hebben veel ervaring met asielopvang op tientallen plekken in Nederland", zegt de bestuursvoorzitter. "In de regel gaat dat erg goed. Als er iets gebeurt, zijn er veel manieren om daar over te praten; via WhatsApp-groepen, buurtoverleg of rechtstreeks contact. Maar dat moeten we wel doen met elkaar."
COA wil in gesprek met omwonenden azc Albergen: "We willen goede buren zijn"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.