nieuws

Openbaar Ministerie onderzoekt vervalsing van plankaart Staphorst

Twee verschillende bestemmingsplankaarten
Twee verschillende bestemmingsplankaarten
Het Openbaar Ministerie in Zwolle is een onderzoek gestart naar de herkomst en het gebruik van een niet-originele bestemmingsplankaart van de gemeente Staphorst.
De niet-originele kaart werd, tijdens een rechtszaak en tijdens een zitting van de Overijsselse Ombudsman, door Staphorst gebruikt als bewijsmateriaal in een conflict met een inwoner van het dorp. Zowel het vervalsen als ook het gebruik van niet-originele stukken tijdens rechtszittingen is strafbaar.

Twee verschillende bestemmingsplankaarten

De kaart werd voor het eerst gebruikt in een langlopend conflict tussen de gemeente en een inwoner van Staphorst. Volgens de originele bestemmingsplankaart zou Staphorst een fout hebben gemaakt in de vergunningverlening voor de bouw van een huis. De tweede bestemmingsplankaart werd voor de rechter gebruikt om aan te kunnen tonen dat de gemeente geen fout had gemaakt.
De inwoners, die betrokken waren bij dit conflict, deden in mei vorig jaar aangifte van het gebruik van niet-originele stukken. Het plaatselijke politiekorps besloot die aangifte toen terzijde te leggen. Nu blijkt dat dat niet had mogen gebeuren. De aangifte had doorgespeeld moeten worden naar het Openbaar Ministerie, die als enige kan besluiten of een aangifte in behandeling wordt genomen.

Onderzoek door ander politiekorps

Om belangenverstrengeling te voorkomen, laat de Officier van Justitie het onderzoek uitvoeren door een ander politiekorps dan dat van de gemeente Staphorst. Wanneer het onderzoek wordt afgerond, is nog niet bekend.
Dit bericht is slecht nieuws voor Staphorst. Uit de uitspraak van de Overijsselse Ombudsman blijkt dat ook hem al duidelijk was dat de gemeente onschuld probeerde te bepleiten met een niet-originele bestemmingsplankaart.

Schijn van niet-integer handelen

In zijn uitspraak wordt meermaals gewezen op de schijn van niet-integer handelen door de gemeente. "De gemeente wekt wantrouwen in de hand door niet voortvarend duidelijkheid te scheppen. Dat een ambtenaar, die de gemeente bij de rechter vertegenwoordigt, een antwoord schuldig moet blijven, is niet correct", aldus Overijssels Ombudsman Piet Jansen.
Ook constateerde hij dat Staphorst onzorgvuldig en onprofessioneel werkt. Bovendien zou er geen sprake zijn van een goede organisatie. De Ombudsman heeft "niet vastgesteld dat er welbewust feiten worden verdraaid, maar wel wordt de schijn gewekt dat dit gebeurt." Het onderzoek van het Openbaar Ministerie moet hierin nu definitief duidelijkheid verschaffen.
Over deze berichtgeving heeft de Raad voor de Journalistiek een uitspraak gedaan. Klik hier voor een overzicht van alle gerelateerde artikelen.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.