Nieuws

Geen onteigening maar grondruil tussen provincie en boer in Twente: “Funest voor de natuur”

Rechtbank Zwolle
Rechtbank Zwolle © RTV Oost
Om te voorkomen dat een boer onteigend wordt, heeft de provincie Overijssel een deal gesloten om stukken grond te ruilen. Willekeur en riekend naar staatssteun, vindt Stichting Twickel. De partij vreest de gevolgen voor het natuurgebied, wil zelf een kans krijgen om de grond te kopen en stapte vandaag in een kort geding naar de rechter.
Het natuurgebied Bergvennen & Brecklenkampse Veld droogt uit en het water dat er nog is, is te zuur. En dus moet de provincie Overijssel als beheerder flink aan de bak om de biodiversiteit in dit Natura 2000-gebied te verbeteren. Hoe? Bijvoorbeeld door boerengrond over te nemen en om te vormen tot natuur, zoals het plan is in Lattrop-Breklenkamp.
Om te voorkomen dat de agrarische familie Wiefferink daarvoor onteigend moet worden, biedt de provincie eigen grond aan om te ruilen. Iedereen tevreden, zo lijkt het. Behalve dan de buurman, Stichting Twickel. Zij had graag de kans gekregen om zelf de provinciegrond aan te kopen. Want dat ligt precies tussen twee stukken grond van ‘de grootste particuliere landgoedeigenaar van Nederland’.

Natuurnetwerk

De zaak draait om hectaren grond in de Lattrop-Breklenkamp, in de gemeente Dinkelland. Het ligt in een puntje van de provincie, tussen de Duitse plaatsen Halle en Nordhorn. En, in dit geval niet onbelangrijk, binnen het Natuurnetwerk Nederland.
Om de doelstellingen voor behoud, bescherming en ontwikkeling van biodiversiteit te halen - waarvoor de provincie verantwoordelijk is – zoekt Overijssel naar mogelijkheden om het gebied te ontwikkelen. In dit geval wil de provincie zo’n 15 hectare van het melkveebedrijf van Wiefferink overnemen, een stuk grond dat praktisch tussen twee natuurgebieden in ligt en verantwoordelijk wordt gehouden voor de lage waterstand. Stikstof speelt in dit geval geen rol. Maar Wiefferink wil niet stoppen met zijn werkzaamheden, en dus zou op termijn onteigening dreigen.

Ruilen als oplossing

De oplossing die de provincie bedacht: eigen grond ruilen met de grond van Wiefferink. Dan kan de familie iets verderop doorgaan met boeren (de provincie kocht dat stuk grond enkele jaren geleden van een stoppende boer), en krijgt de provincie de mogelijkheid om de aangekochte hectaren agrarische grond om te vormen tot natuur, en de twee naastgelegen natuurgebieden aan elkaar te koppelen. En daarmee een flinke stap te zetten richting de gestelde Natura 2000-doelen. Maar Stichting Twickel, beheerder van het naastgelegen (andere) natuurgebied De Vetpot, stelt nu dat juist die deal “funest is voor de natuur”.
De reden voor deze ruildeal is dat onteigening over hele, hele lange tijd in poténtie mógelijk zou kúnnen zijn
Twickel-advocaat Gelderman
Als de provinciegrond straks gebruikt wordt door de boer, vreest Twickel voor uitdroging van het eigen natuurgebied. De stichting had de grond het liefst zelf aangekocht, maar kreeg daarvoor geen kans. Een kans die ze wel eist. “Dit besluit van de provincie is willekeurig, de motivering gebrekkig. De reden voor deze ruildeal is dat onteigening over hele, hele lange tijd in potentie mogelijk zou kúnnen zijn”, hield Twickel-advocaat Gelderman de rechtbank voor. “De provincie loopt voor de muziek uit.”
Elke geïnteresseerde partij zou moeten kunnen bieden op het stuk provinciegrond, zo is de stichting van mening. Ze wil dat de rechter de ruildeal tegenhoudt. "Is hier sprake van staatssteun?"

Geen afspraken

Een poging van de rechter om beide partijen dichterbij te krijgen, sneuvelt. Familie Wiefferink, in de zaal aanwezig, krijgt nog de vraag of ze afspraken wil maken om tegemoet te komen aan de wensen van Twickel. “Wij zijn niet van plan maatregelen te treffen waardoor Vetpot zou uitdrogen”, antwoordt Bram Wiefferink vanuit de bankjes. “Dus het is mij onduidelijk wat het doel daarvan zou zijn.” De grond heeft al een agrarisch bestemmingsplan.

Jaren 90

Hij is het proces eigenlijk ook wel een beetje zat, vertelt de boer, die zo’n 120 tot 130 melkkoeien heeft staan, na afloop. Het gedoe rond de zo’n 15 hectare (ongeveer een derde van de totale grond van Wiefferink) speelt volgens hem al sinds de jaren 90. Nu de provincie eindelijk een alternatief biedt zodat de familie het bedrijf gewoon kan voortzetten, is hij blij dat de deal rond is.
De grond die we afstaan zit al sinds de jaren 50 in de familie. Dus het brengt wel lading met zich mee
Bram Wiefferink
Het kort geding zorgt bij hem alleen maar weer voor stress. “Maar als dit goed afloopt, zal de ruil dit jaar plaats gaan vinden.” Hij krijgt dan 17 hectare terug, grenzend aan zijn woonerf. Voor de extra twee hectaren betaalt hij een marktconforme prijs. “Eigenlijk gaan we er op vooruit, maar de grond die we afstaan zit al sinds de jaren 50 in de familie. Dus het brengt wel lading met zich mee.”
De rechter doet over twee weken uitspraak over of de ruildeal overeind kan blijven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.