Nieuws

ROOTS | Bas Nijhuis had stiekem zo'n 100 dwergpapegaaien op zijn zolderkamer

Bas Nijhuis is de eerste gast in de serie Roots
Bas Nijhuis is de eerste gast in de serie Roots © RTV Oost
Scheidsrechter Bas Nijhuis staat centraal in de eerste aflevering van het programma Roots. Samen met presentator Bert Eeftink gaat hij terug naar plekken uit zijn jeugd in Enschede. Naast zijn grote liefde voor het fluiten, heeft hij misschien nog wel een grotere liefde: dieren.
Dieren vormen de rode draad door Bas zijn leven. Daar waar andere kinderen na schooltijd gingen voetballen op straat of op het schoolplein, racete Bas naar kinderboerdij Erve 't Wooldrik om te helpen. Van diezelfde kinderboerderij is hij nu voorzitter en doet hij bijna elke woensdag vrijwilligerswerk. Hij zit in feite tussen twee heel verschillende werelden in. De hectische voetbalwereld en alles wat daarbij hoort, en de liefde en rust die hij krijgt van dieren.

Dwergpapegaaien

Bas vond het ook fantastisch om dieren thuis te houden. Op een gegeven moment had hij - zonder dat zijn ouders het wisten - 80 tot 100 dwergpapegaaien op zijn zolderkamertje verzameld. In deze video zie je hoe hij dat voor elkaar kreeg en hoe zijn ouders uiteindelijk reageerden:

Fastfood voor de wedstrijd

Behalve dat Bas in het programma Roots plekken van vroeger bezoekt, komt hij in contact met mensen die vroeger veel voor hem hebben betekend. Zo krijgt hij een videoboodschap van René Temmink. Een oud-scheidsrechter die hem door en door kent. Het eerste dat René aanhaalt is Bas zijn wedstrijdvoorbereiding, die er sinds zijn overstap naar het betaalde voetbal al steevast inzit: het eten van fastfood voor de wedstrijd.
"Ja daar sta ik wel een beetje bekend om", zegt Bas. "Veel scheidsrechters houden zich aan voedingsschema's, maar ik werk een Big Mac, gehaktstaaf of een andere hamburger voor de wedstrijd naar binnen."
Waar René het ook over heeft: het trainingskamp voor scheidsrechters in Turkije. Het incident kwam in 2014 nog volop in de media en Bas werd zelfs met twee wedstrijden geschorst:
Bas Nijhuis krijgt een videoboodschap van René Temmink
Een andere ontmoeting is met oude basisschoolvriendin Kim. Ze speelden beide gitaar en traden ook veel samen op. "We noemden onszelf de Kiba's." Voor het eerst in jaren treffen ze elkaar weer, speciaal voor Roots:
Bas Nijhuis ontmoet een oude schoolvriendin

Meer zien van Bas?

Bas bezoekt met presentator Bert nog meer plekken en mensen. Vanavond kan je dat zien op TV Oost om 18:30 uur. Kan je echt niet wachten? Hier kan je 'm ook bekijken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.