Nieuws

Gea Costeris uit Buurse wil verschil maken in Oeganda: "Ik hoor daar"

Gea Costeris in Oeganda
Gea Costeris in Oeganda
Vanuit Buurse vertrok Gea in haar eentje naar Oeganda. Ze wilde altijd al naar Afrika, maar had nooit kunnen weten dat in vier weken tijd haar leven voorgoed zou veranderen. Terug in Buurse zegt ze haar raadswerk voor de lokale politieke partij Team DAP op, om zich volledig te concentreren op 'haar' mensen in Oeganda.
Een van de bijzondere mensen die ze in het land heeft leren kennen is gids Anyukun, roepnaam Paul. Hij liet haar plekken zien waar je niet zomaar kan komen. "En waarschijnlijk ook nooit toeristen zullen komen. Wat een ellende. Daar kan je je niets bij voorstellen als je het niet met eigen ogen hebt gezien. Mijn gids heeft kennelijk aangevoeld dat hij me daar naartoe moest brengen. Nee, het was geen toeval dat ik in de afgelegen dorpjes Nadunget en Rupa van het district Karamoja terechtkwam."

Regelen eten en water

De droogte maakt dat oogsten zijn mislukt, er heerst hongersnood en rebellen hebben gruwelijke misdaden begaan. Twee broers van Paul zijn door geweld van rebellen om het leven gekomen. Costeris zorgt tijdens haar verblijf in Afrika voor basisbehoeften voor de dorpelingen: voedsel en jerrycans voor water, omdat water pas 14 kilometer verderop te verkrijgen was. Ook begon ze met het graven en aanleggen van waterpompen.
Gea Costeris uit Buurse wil verschil maken in Oeganda
"Ik kon het niet aanzien. Er lopen weeskinderen rond met opgeblazen buikjes en die liggen daar in de zon. Mensen en dieren drinken vervuild water uit een gat in de grond, want een fatsoenlijke waterpomp is er niet.”

'Eigenlijk heb ik het gevoel dat ik daar hoor'

Het is moeilijk voor Gea om over sommige momenten te praten. Trots laat ze foto's zien waar ze tussen vrolijke kinderen zit terwijl ze kroelen door haar haar. Maar ze heeft ook veel foto's verwijderd. "Ik kon ze niet aanzien. Ze roepen te veel emoties op. Achteraf heb ik daar wel een beetje spijt van.''
Gea krijgt een halsketting van een dorpsoudste in Oeganda
Gea krijgt een halsketting van een dorpsoudste in Oeganda
Gea Costeris had al lang de wens om naar Afrika te gaan, naar plekken waar niemand is geweest, om oude stammen en hun wijsheden te onderzoeken. "Oeganda kwam op m’n pad en het resoneerde gelijk. Als er een vorig leven was, zou ik dat daar hebben geleefd. Ik heb het gevoel dat ik daar hoor. Zo vertrouwd voelde het." Van een dorpsoudste krijgt Gea een halsketting. Ze is de eerste witte vrou die bij de stam op bezoek is geweest.

Crowdfunding

Gea heeft zelf de waterpomp betaald, wat zo'n 11.000 euro kostte. Zo'n waterpomp helpt bij irrigatie en zorgt voor schoon drinkwater. Omdat een ander dorp ook dringend behoefte heeft aan schoon water is ze een geldinzamelingsactie gestart. De opbrengsten daarvan worden gebruikt voor waterpompen, een weeshuis en een museum over het leven in een dorp dat zo van de bewoonde wereld is afgesloten.
De overleden broer van gids Paul is eerder met de bouw van lodges voor toeristen begonnen. Gea zet haar eigen geld in voor de verdere realisatie van de lodges.
Gea bezoekt weeskinderen in Oeganda
Gea bezoekt weeskinderen in Oeganda
"De toerist moet weten dat er naast de mooie nationale parken en indrukwekkende safari ook een ander Oeganda bestaat. De opbrengst van die vakantievoorziening moet het leven van de mensen in dat gebied wat draaglijker maken met schoon drinkwater, geen honger en een fatsoenlijk weeshuis. Ik wist het al hoor, maar in die anderhalve week bij die mensen krijg je nog eens de bevestiging dat we hier in Nederland best een beetje meer tevreden mogen zijn."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.