Nieuws

Raad Tubbergen unaniem: 100 tot 150 asielzoekers in hotel Albergen, geen extra woonunits

Het was druk vanavond op de publieke tribune in de raadszaal in Tubbergen
Het was druk vanavond op de publieke tribune in de raadszaal in Tubbergen © RTV Oost
De gemeenteraad van Tubbergen wil maximaal honderd tot honderdvijftig mensen huisvesten in het asielhotel in Albergen. Op het terrein mogen geen extra woonunits geplaatst worden om ruimte te maken voor nog eens zo'n honderd asielzoekers. De gemeenteraad van Tubbergen heeft vanavond unaniem een motie met die strekking aangenomen.
Er was vanavond een ingelaste raadvergadering in Tubbergen waarin werd gesproken over de voorwaarden waaronder de gemeente Tubbergen bereid is om in Albergen asielzoekers op te vangen. Die vergadering was drukbezocht. De publieke tribune zat vol.

Te laat

Die mensen moesten even geduld hebben. Tegelijk met de wethouders kwam de voltallige raad bijna een kwartier te laat binnen. Er was een voorbespreking geweest tussen raad en college. CDA-raadslid Leon Oosterik vroeg direct na binnenkomst om een schorsing zodat dat overleg kon worden hervat.
Morgen gaat het gemeenbestuur van Tubbergen in overleg met staatssecretaris Eric van der Burg over de opvang van asielzoekers in Albergen. De kwestie houdt de gemoederen in Albergen al weken bezig. De gemeente gaf eerder aan "onaangenaam verrast te zijn" door het besluit. Bewoners voelen zich overdonderd en zien de komst van het asielzoekerscentrum ook niet zitten. Er is meerdere keren gedemonstreerd tegen het besluit.

Geen verlenging

Vanavond presenteerde de raad de voorwaarden waaronder opvang in Albergen mogelijk is. De raad wil naast het maximumaantal van honderd tot honderdvijftig asielzoekers ook dat de opvang eindigt binnen de afgesproken termijn en dus niet tussentijds wordt verlengd.
De groep asielzoekers moet divers van samenstelling zijn en de raad wil dat financiële gevolgen van de opvang niet op het bord van de gemeente komen. Ook wil de gemeenteraad dat de buurt betrokken wordt bij de plannen. "Wij nemen dit mee en kunnen ons er in vinden", reageerde wethouder Ursula Bekhuis op de motie.
“Ons doel is om de staatsecretaris te laten zien dat we als raad gezamenlijk optrekken. Dus als coalitie en oppositie zijn we het eens", aldus CDA-raadslid Oosterik. Dat het overleg achter gesloten deuren tijdens een schorsing plaatsvond had volgens fractievoorzitter Alexander Plegt een reden. "We wilden als raad unaniem naar buiten treden, natuurlijk was er wel discussie. Maar we wilden niet dat de staatsecretaris mee zou luisteren. "

Humaan opvangen

De raad wil dat de asielzoekers in Albergen humaan opgevangen worden, ook daarom noemt de raad het aantal van honderd tot honderdvijftig asielzoekers. "Wij in Tubbergen zijn de beroerdste niet", aldus Plegt.
Overigens zijn de wensen van de raad niet bindend. Als de staatssecretaris alsnog meer dan 150 asielzoekers wil opvangen en buiten units wil plaatsen, dan kan hij dat doen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.