Nieuws

Toeristen dwalen op station Hengelo door staking

De treinen van Blauwnet rijden vandaag wel gewoon
De treinen van Blauwnet rijden vandaag wel gewoon © RTV Oost / Teun van der Velden
Voor de tweede dag op rij treft de NS-staking het oosten van Nederland. Waar gisteren nergens treinen reden, is dat nu enkel het geval in deze regio. Het zijn vandaag vooral de toeristen die over de stations dwalen, zoekend naar informatie. Zoals vanochtend in Hengelo.
En het vinden van die informatie blijkt behoorlijk lastig. Twee vrouwen staan bij een informatiepaal, luisterend naar een computerstem die vertelt dat ze doorverbonden worden. In het Nederlands. "We moeten naar Amsterdam", zegt één van hen. "Toen we hier kwamen zagen we pas dat er geen treinen reden. We hebben geen idee of we vandaag wel in Amsterdam komen."

Geen informatie

Toch lijkt dat wel goed te komen, want een blik op de reisplanner leert dat je vanaf Zwolle gewoon weer met een NS-trein naar Amsterdam kan. "Dat is heel fijn", vervolgt de opgeluchte toerist. "Maar het blijft raar dat we hier op het station nergens informatie kunnen vinden. Er lopen ook geen medewerkers die kunnen helpen."
De NS-treinen vallen allemaal uit in Oost-Nederland
De NS-treinen vallen allemaal uit in Oost-Nederland © RTV Oost / Teun van der Velden
Dat probleem ondervindt ook een andere toerist, wachtende in de wachtkamer van het Hengelose station. "Ik moet naar Lyon in Frankrijk. Toen ik hier kwam bleek dat mijn trein niet rijdt. Maar het is geen groot probleem, want ik kan een andere trein nemen en dan overstappen. Het wordt in ieder geval wel een latertje voordat ik in Lyon ben."

Doel staking

Vandaag is de laatste geplande stakingsdag door het NS-personeel. Nadat vorige week al twee keer gestaakt werd, gisteren in het hele land de treinen vervielen en maandag al in Noord-Holland, is het de bedoeling dat morgen weer volgens de normale dienstregeling gereden wordt. Als de NS de eisen van de bonden dan nog niet heeft ingewilligd, volgen mogelijk nieuwe landelijke acties.
De vakbonden eisen dat het maandloon met 100 euro bruto wordt verhoogd. NS-werknemers zouden bovendien minimaal 14 euro per uur moeten gaan verdienen, vinden de vakbonden. Verder vragen ze onder meer om de invoering van automatische compensatie voor inflatie vanaf 2023 en een eenmalige uitkering van 600 euro.
De NS zegt echter te kampen met stijgende prijzen en achterblijvende reizigersaantallen. Onder de cao van NS vallen 16.700 mensen.
Treinen uit het westen van het land rijden vandaag tot grotere stations aan de rand van het stakingsgebied, zoals bijvoorbeeld Zwolle. Vanuit daar is het mogelijk om door te reizen naar bijvoorbeeld Twente, met regionale treinen van Blauwnet. In tegenstelling tot gisteren rijden de internationale treinen wel weer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.