Pinksterbruidjes in Borne erkend als Immaterieel Erfgoed

De Pinksterbruidjes in Borne zijn erkend als immaterieel erfgoed en kunnen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland geplaatst worden. Dat maakt het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) bekend.

Ieder jaar op Eerste Pinksterdag dansen de Pinksterbruidjes in Borne. De in het wit geklede meisjes tussen de vijf en de twaalf jaar trekken in groepjes zingend en dansend door het dorp. Rond 13.00 uur verzamelen ze zich op het Dorsetplein, waar ze onder een grote met bloemen versierde kroon hun slingerdans opvoeren.

'Rosa, Rosa, bloemen op je hoed'
Op zaterdagmorgen oefenen de meisjes onder leiding van de leidsters van de scoutinggroep het traditionele liedje 'Rosa, Rosa, bloemen op je hoed' en de bijbehorende kringdans. Dan worden ze verdeeld in groepjes. Van elk groepje wordt één meisje tot Rosa gekozen. Zij speelt een hoofdrol.


Op Eerste Pinksterdag worden al vroeg verse bloemen in de kroon gestoken. Om tien uur starten vanuit verschillende plekken in Borne de groepen bruidjes hun tocht naar het centrale Dorsetplein. Onderweg wordt geregeld gestopt voor het dansje en het liedje. De meisjes bellen dan aan en nodigen mensen uit om te komen kijken. De toeschouwers geven na de afloop wat lekkers of kleingeld.

Het sociale aspect is belangrijk
De kinderen worden ook via de scouting en de scholen aangemoedigd om mee te dansen. Het sociale aspect is belangrijk, aldus de organisatie. Niet alleen honderden inwoners van Borne, maar ook oud-inwoners en toeristen komen naar de Pinksterbruidjes kijken. Hoe lang de traditie al bestaat is niet geheel duidelijk, maar er zijn foto’s van voor de Tweede Wereldoorlog waarop dansende Pinksterbruidjes in Borne te zien zijn.

De Nationale Inventaris vloeit voort uit de ratificatie van het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed door de Nederlandse regering. Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) coördineert de samenstelling ervan.

Meer over dit onderwerp:
Borne immaterieel erfgoed Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren