Nieuws

Stichting Hartpatiënten Nederland uit zorgen over Isala ziekenhuis en eist onderzoek

Ziekenhuis Isala in Zwolle
Ziekenhuis Isala in Zwolle © ANP
Er moet een onderzoek komen naar de constructies in de specialistische zorg. Daarvoor pleit Stichting Hartpatiënten Nederland naar aanleiding van de problemen bij het Isala Hartcentrum in Zwolle. Volgens de stichting zorgt de situatie in Zwolle voor veel onrust onder hartpatiënten en staat het vertrouwen van patiënten in de cardiologische zorg onder druk.
Ziekenhuis Isala schorste in juni twee cardiologen. Zij worden samen met drie gepensioneerde collega-cardiologen verdacht van het aannemen van miljoenen euro's aan steekpenningen. Hartpatiënten Nederland maakt zich ernstig zorgen over de mogelijk ondoorzichtige constructies in ziekenhuizen rond specialisten. De stichting vraagt in een brandbrief aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd IGZ daarom aandacht voor de patiëntveiligheid.
Hartpatiënten Nederland vraagt de inspectie hoe het mogelijk is dat er niet eerder bij Isala werd ingegrepen en hoe het gesteld is bij andere ziekenhuizen. Ook wil de stichting weten of IGZ wel goed op de hoogte gehouden wordt over wat er in ziekenhuizen gebeurt.

Steekpenningen

In Zwolle zouden de (oud-)cardiologen jarenlang in ruil voor steekpenningen een toeleverancier bevoordeeld hebben. Momenteel loopt het onderzoek door de FIOD naar deze zaak nog. Volgens het Financieel Dagblad hebben ziekenhuizen maar beperkt grip op de nevenfuncties en -verdiensten van hun medisch specialisten. En precies dat maakt hen volgens deskundigen kwetsbaar voor fraude.
"Waar behandeladviezen mogelijk door oneigenlijke financiële motieven van de specialist gedreven worden, is het belang van de patiënt in het geding", stelt Stichting Hartpatiënten Nederland. "Elke patiënt heeft recht op de beste behandeling. Hierin zijn mogelijke financiële belangen van een behandelend arts onacceptabel. Dit soort vermeende verstrengelde belangen, van welke aard dan ook, schaden het vertrouwen in de zorg in ernstige mate. En vertrouwen is juist het fundament onder een goede behandeling."

Wachtlijsten

De stichting hoopt dat de toestanden bij Isala niet ook bij andere ziekenhuizen hebben plaatsgevonden. "We moeten er niet aan denken dat soortgelijke situaties ontstaan als in het Zwolse ziekenhuis: een zoektocht naar nieuwe cardiologen, personeelsgebrek, en oplopende wachtlijsten." Volgens de Volkskrant is de wachtlijst van de Zwolse polikliniek sinds maart ruim verdubbeld, van drieduizend naar meer dan zevenduizend patiënten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.