Nieuws

Minister onderzoekt of stikstof anders kan worden gemeten

Minister Christiane van der Wal na afloop bij het provinciehuis in Den Haag
Minister Christiane van der Wal na afloop bij het provinciehuis in Den Haag © ANP / Robin Utrecht
Het kabinet gaat samen met de agrarische sector kijken of de zogenoemde depositiewaarde van stikstof (kdw) vervangen kan worden. Dit model stelt een harde grens aan de hoeveelheid stikstof die een specifiek gebied aankan. Het vervangen van kdw is een van de eisen die de boerenorganisaties op tafel hadden gelegd voorafgaand aan het overleg met premier Rutte, enkele minsters en Johan Remkes.
Boerenorganisaties hebben kritiek op dit model, dat een grens stelt aan de hoeveelheid stikstof die een specifiek gebied aankan. De minister gaat op zoek naar "een vervangend systeem dat juridisch houdbaar is", meldt persbureau ANP.

'Onbevredigend instrument'

Remkes benadrukte dat een eventueel vervangend systeem wel juridisch houdbaar moet zijn. "Vanwege de vergunningverlening is de kdw nu nodig. Tegelijkertijd had iedereen aan tafel in de gaten dat het voor de individuele boer een onbevredigend instrument is, omdat men er zelf niet op kan sturen."
Ook premier Rutte zei na het gesprek dat de huidige kdw-systematiek blijft gelden, zolang er nog geen alternatief is.

Deadline van 2030

Boerenorganisaties spraken vandaag met met stikstofbemiddelaar Johan Remkes, premier Mark Rutte, ministers Van der Wal (Stikstof), Staghouwer (Landbouw) en Harbers (Infrastructuur).
Hierbij kwam ook de deadline van de stikstofdoelen ter sprake. Boerenorganisaties willen dat de deadline wordt verschoven van 2030 naar 2035, maar voor het kabinet staat de deadline vast. Dat zei Johan Remkes na het bijna vier uur durende gesprek. Eerder deze maand zei CDA-leider en vicepremier Hoekstra nog dat 2030 voor hem niet "heilig" is.

Agractie en FDF

Het was voor het eerst dat ook afgevaardigden van de actiegroepen Farmers Defence Force (FDF) en Agractie bij de stikstofbemiddelaar aanschoven. Bij een eerder gesprek, begin augustus, schoven de actiegroepen niet aan. Dit keer wilden ze wel komen omdat ze de mogelijkheid kregen om de agenda van het overleg mede te bepalen, schrijft NOS.
Dat er voor de acht landbouworganisaties een gesprek met aangepaste agenda was opgetuigd, leidde overigens tot teleurstelling bij duurzame agrariërs, zoals biologische boeren. Organisaties voor duurzame landbouw, onder meer de Federatie van Agro-ecologische Boeren en Caring Farmers, spraken vanmorgen al met Remkes over de toekomst van de landbouw. Zij hadden graag gezien dat de gangbare boerenorganisaties daar ook bij waren geweest.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.