Nieuws

FNV kondigt regionale OV-stakingen aan: streekbussen en -treinen vallen uit

Streekbussen en -treinen gaan uitvallen in september
Streekbussen en -treinen gaan uitvallen in september © RTV Oost / Robert Jansema
We zijn nog niet klaar met stakingen in het openbaar vervoer. Terwijl de NS nog volop aan het staken is, kondigt FNV een actie aan in het regionale streekvervoer. Op vrijdag 9 september is er een regionale staking in Overijssel en op 16 september volgt een landelijke stakingsdag.
De stakingen volgen op een estafettestaking die voor de zomer door het hele land gehouden is. Medewerkers van de regionale vervoerbedrijven willen een betere cao, waarvoor eerder in een ultimatum de eisen werden neergelegd.

Sector moet aantrekkelijker

Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Streekvervoer: "De sector moet aantrekkelijker worden, zodat nieuw personeel aangetrokken kan worden. Op dit moment is er veel verloop, met personeelstekorten als gevolg. Daardoor stijgt de werkdruk en daarmee ook het ziekteverzuim."
Op vrijdag 16 september wordt in het hele land gestaakt in het streekvervoer. Daardoor vallen die dag streekbussen en -treinen uit. Bovendien zijn er in de aanloop naar de landelijke stakingsdag regionale stakingen. Die zijn van dinsdag 6 september tot en met vrijdag 9 september, waarbij Overijssel op de laatste dag aan de beurt is.

Afschaling OV

Afgelopen jaren is naar schatting zo’n dertig procent van de ritten verdwenen. Van der Gaag wijt dat aan corona, personeelstekort en de jaarlijkse reguliere afschaling: "In alles is te zien dat de directies van de vervoerbedrijven maar één ding voor ogen hebben: bezuinigen, bezuinigen en nog eens bezuinigen. Personeel lijdt daaronder door slechte arbeidsvoorwaarden en de reiziger door steeds slechter streekvervoer door het schrappen van lijnen."
Volgens de bestuurder is er sprake van verschraling van het streekvervoer en is dat vooral op het platteland een steeds groter wordend probleem. "Streekvervoerbedrijven laten verliesgevende lijnen in de buitengebieden los en ruilen die in voor steeds meer drukbezette lijnen in de Randstad. Maar openbaar vervoer zou niet om zoveel mogelijk winsten moeten draaien, het is voor veel mensen een basisbehoefte. Er moet een kentering komen in het systeem wat we nu hebben. In plaats van winst gedreven, moet het weer service gedreven worden", zegt Van Der Gaag.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.