Nieuws

Ruim twintig boerenbedrijven in Overijssel melden zich voor eerste opkoopregeling

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
24 boerenbedrijven in Overijssel hebben interesse getoond in de eerste opkoopregeling van het Rijk om te stoppen met hun bedrijf. Van die 24 zijn nog maar negen boerenbedrijven in onderhandeling met de provincie Overijssel. Een aantal van die onderhandelingen bevindt zich volgens een woordvoerder 'in een vergevorderd stadium'.
Boeren in Overijssel kunnen zich met de eerste opkoopregeling, de zogenoemde 'Maatregel gerichte aankoop en beëindiging veehouderijen nabij natuurgebieden (MGA)' laten uitkopen.
Boerenbedrijven worden dan opgekocht, waarna de eigenaren stoppen met hun bedrijf. De regeling is opgezet om de stikstofbelasting in kwetsbare natuurgebieden terug te dringen.

Boeren haken af

Hoewel 24 boerenbedrijven in de provincie interesse toonden in de opkoopregeling, bleken er uiteindelijk dertien bedrijven aan alle voorwaarden te voldoen. Tijdens de onderhandelingsgesprekken die volgden, haakten nog eens vier boerenbedrijven af.
Volgens een woordvoerder van gedeputeerde Ten Bolscher (Landbouw) gebeurde dat om uiteenlopende redenen. Zo zouden boeren zijn afgehaakt, omdat stikstofminister Van der Wal afgelopen zomer sprak over een andere, 'nieuwe en woest aantrekkelijk opkoopregeling die 100 procent betaalt'.
Ook kent de eerste opkoopregeling de nodige haken en ogen. Zo krijgen boeren bij de verkopen van hun bedrijf een beroepsverbod; ze mogen geen dieren meer op het erf houden en mogen zich ook niet aansluiten bij een ander boerenbedrijf. Die voorwaarden zou ook voor een aantal boeren reden zijn geweest om af te haken.

'Vergevorderde gesprekken'

Met een aantal boerenbedrijven in Overijssel zijn de onderhandelingen nu 'vergevorderd', zegt de provinciewoordvoerder. Hij benadrukt wel dat er nog geen enkele overeenkomst is gesloten.
Officieel moeten voor uiterlijk aankomende zondag, 4 september, de overeenkomsten gesloten zijn, maar de verwachting van Rijk en provincie is dat de deadline nog verplaatst wordt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.