Nieuws

Persfotograaf Freddy Schinkel 40 jaar actief: "Ik kom net kijken"

Corona kwam hem eigenlijk wel goed uit. Kon hij mooi een groot aantal foto's inscannen. "Niet allemaal, want dat zijn er veel te veel. Maar daar had ik toen wel tijd voor. En kon ik op zaterdag ook eens op de markt in Kampen rondlopen. Daar had ik anders nooit de mogelijkheid voor."
Freddy Schinkel (57) uit IJsselmuiden is persfotograaf. En dat al ruim veertig jaar lang. Ter gelegenheid van dat jubileum is een boek verschenen en in de Stadskazerne in Kampen een expositie van zijn omvangrijke werk ingericht. Eigenlijk zou dat in 2020 allemaal moeten gebeuren, maar corona gooide roet in het eten. "Daardoor konden we gelijk ook een stuk van de coronatijd in het boek meenemen."

'Ik was apetrots'

Via zijn vader rolde Freddy in de wereld van de fotografie. "Hij schreef stukken voor de krant, als freelancer. Daar moesten foto's bij en zo ben ik er ingerold. Ik was apetrots als ik als 15-jarig jochie mijn foto's vervolgens in de krant zag staan. Al snel kwamen er opdrachten van anderen en zo is het verder gegaan. Prachtig."
Die foto heeft alles; drama, prachtig licht, dat water, die auto
Freddy Schinkel
Op de vraag wat de mooiste foto is die hij ooit gemaakt heeft, komt lachend een antwoord. "Die moet ik nog maken", zegt hij. Om er, serieuzer nu, aan toe te voegen dat het toch wel de foto is op de omslag van het boek. Een vader en zoon met een deken om zich heen met naast hen de auto waarmee ze kort daarvoor te water waren geraakt. "Die foto heeft alles; drama, prachtig licht, dat water, die auto. Op de dag af precies 34 jaar geleden gemaakt. Op een vrijdagavond, dus die kon zaterdag niet meer mee in de krant. Maar men vond hem zó veelzeggend, dat 'ie de maandag erop alsnog op de voorpagina terecht kwam."
Expositie in De Stadskazerne Kampen
Expositie in De Stadskazerne Kampen © RTV Oost / Mark Bakker

'Opgepiept door de brandweer'

Voorzitter Herman Broers van de Historische Vereniging voor de IJsseldelta 'Jan van Arkel' omschrijft Schinkel als een bovengemiddeld fotograaf. Hij groeide mee met de tijd. "In het begin werd ik nog opgepiept door de brandweer als ergens brand was", herinnert Schinkel zich uit de beginperiode. "Dan belde ik vervolgens een nummer en hoorde ik hoe en wat. Ik stond er vervolgens als enige fotograaf. Tegenwoordig kun je je dat niet meer voorstellen. Heel veel mensen hebben een scan en dan sta je vervolgens met heel veel mensen achter een lint naar hetzelfde brandje te kijken. Dat hoeft voor mij niet meer zo."
Het werd niet alleen veel sneller, maar ook een stuk goedkoper
Freddy Schinkel
Het grote kantelpunt kwam in de jaren negentig met de opkomst van de digitale camera. "Het werd niet alleen veel sneller, maar ook een stuk goedkoper. Je kon de negatieven inscannen en bij wijze van spreken was de foto binnen een paar minuten aan de andere kant van de wereld. Dat was wel een dingetje toen."
Schinkel komt 's nachts niet meer voor elk wissewasje zijn bed uit. "Of het moet iets wel heel groots zijn. En je hebt er de volgende dag ook nog wat aan. Zeker nu ik sinds een aantal jaren ook gebruik maak van een drone. Dat geeft toch weer heel ander mogelijkheden om iets in beeld te brengen. Vanuit de lucht zie je heel andere dingen", weet de ervaren persfotograaf, die in zijn carrière zo'n 350.000 foto's maakte.

'Wat doe jij nou hier?'

Kon hij tijdens corona nog eens over de markt in Kampen lopen, daar is nu geen tijd meer voor. "Dan kwam ik wel eens verbaasde blikken tegen. 'Wat doe jij nou hier? Moet jij niet langs een veld staan?' kreeg ik dan te horen. Maar ja, de hele sportwereld stond stil." Afgelopen weekend stonden twee voetbalwedstrijden op het programma, evenals het NK maaien met de zeis in Dalfsen. "Maar je weet natuurlijk nooit wat er verder nog allemaal gebeurt. We zullen wel zien."
Aan stoppen moet Schinkel voorlopig nog niet denken. "Ik heb er nu ruim veertig jaar opzitten en wat mij betreft ga ik nog veertig jaar door. Ik kom net kijken. Ik vind het nog veel te leuk allemaal. En mijn vader is ook tot zo'n beetje zijn negentigste doorgegaan met schrijven. Ik heb dus een goed voorbeeld."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.