Nieuws

Het leven wordt duurder! Tien tips om geld te besparen

Voorkom een lege portemonnee.
Voorkom een lege portemonnee. © ANP/ Hollandse Hoogte/ Richard Brocken
Hoewel de temperaturen de komende dagen van zomerse waarden zijn, is de meteorologische herfst inmiddels begonnen. En met de alsmaar stijgende (energie)prijzen, maken steeds meer mensen zich zorgen hoe ze de koude maanden financieel moeten doorkomen. RTV Oost vroeg bewindvoerder Miranda Tsong om bespaartips.
Dit zijn de tien bespaartips van Miranda Tsong:
  1. Gebruik een huishoudboekje; pas als je inzicht hebt in je financiën zie je waar je geld kunt besparen.
  2. Neem een vast bedrag per week contant op voor je boodschappen.
  3. Ga niet in op drie halen twee betalen-aanbiedingen; van een voorraad wasmiddel kun je immers niet eten.
  4. Gas is duur, kook je op gas; zet je pan met pasta, rijst of aardappelen dan niet op met te veel water (of beter nog, kook het water eerst in de waterkoker).
  5. Schaf een draagbare inductiekookplaat aan met een normale stekker. Deze zijn voor een paar tientjes te koop.
  6. Douche met een kookwekker.
  7. Zorg dat je inzicht krijgt in je energieverbruik. Een aquarium kost bijvoorbeeld zo’n 288 euro per jaar aan energie. Een wasdroger is al snel zeven procent van de totale elektriciteitsrekening. Bij veel energiemaatschappijen kun je een slimme meter krijgen of voordelig kopen.
  8. Miljoenen aan toeslagen worden niet geclaimd, omdat mensen denken hiervoor niet in aanmerking te komen. Je kunt je recht op toeslagen eenvoudig uitrekenen op www.belastingdienst.nl.
  9. Check op de site van je gemeente of je in aanmerking komt voor de energietoeslag ( 1.300 euro).
  10. Er zijn sites tegen verspilling van producten die zeer voordelig worden verkocht als ze tegen de houdbaarheidsdatum zitten; bijvoorbeeld togoodtogo.nl en datumvoordeelshop.nl.

Energierekening of zorgverzekering betalen?

Waren het eerder vooral de lagere inkomens die snel schulden maakten, door de hoge inflatie en de alsmaar stijgende prijzen voor energie hebben ook steeds meer middeninkomens moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Ben Boksebeld, docent armoede en schulden aan het Saxion, gaf eerder al aan dat de keuze tussen de energierekening of de zorgverzekering betalen iets is dat voor veel mensen al werkelijkheid is. Schulden maken ligt dan op de loer en dat moet voorkomen worden.

Voldoende leefgeld?

Voor mensen in de schuldsanering zijn vooral de stijgende energieprijzen een uitdaging. Zij krijgen vaak enkele tientallen euro's leefgeld, de rest van hun inkomen wordt gebruikt voor het betalen van de vaste lasten en het aflossen van schulden. Maar wat nu als de energierekening met 250 euro per maand stijgt? Dan blijft er minder of geen leefgeld over. RTV Oost legde deze kwestie voor aan de gemeente Zwolle, de gemeente Deventer en bewindvoerder Tsong van Profez.
Zwolle: "We hebben tot nu toe niet te maken gehad met deze voorbeeldsituatie, maar het is niet ondenkbaar dat mensen hier al mee te maken hebben. Er bestaan geen kant en klare oplossingen die voor iedereen gelden. In het genoemde voorbeeld zou bijvoorbeeld – naast de eenmalige energietoeslag - onderzocht kunnen worden of het termijnbedrag van het energiecontract verlaagd kan worden. Of dat er energiebesparende maatregelen genomen kunnen worden om de rekening aan het eind van het jaar te verlagen. Ook kan bekeken worden of we de bijzondere bijstand kunnen inzetten voor de eindafrekening."
De gemeente Deventer geeft aan dat het een lastige kwestie is. "Idealiter wil je eerst iemands vaste lasten betalen en hou je leefgeld over, maar als dat niet lukt kan er misschien ergens anders nog wat worden bespaard, waardoor andere vaste lasten omlaag gaan. In het ergste geval moet iemand naar de voedselbank, maar dat is wel een zwaktebod."
Miranda Tsong: "Vaak lukt het om met de energietoeslag de jaarrekening te betalen, maar het voorschotbedrag zorgt dan gelijk voor een negatief budgetplan. In deze situaties gaan we met cliënt in gesprek en zoeken we naar een individuele oplossing; bijvoorbeeld overstappen naar een andere energieleverancier, bezuinigen op andere uitgaven of we schrijven een fonds aan. In situaties waarin we al het mogelijke gedaan hebben, zien wij als enige oplossing het voorschotbedrag te verlagen. We realiseren ons dat we hiermee het probleem mogelijk voor ons uitschuiven, maar onze cliënten geen leefgeld kunnen overmaken is geen optie voor ons."

Wees op tijd

Nu zijn er ook genoeg mensen die (nog) niet in de schuldhulpverlening zitten, maar wel merken dat ze steeds moeilijker rondkomen elke maand. Ook zijn er mensen die nu schulden beginnen te maken, omdat ze de keuzes die Ben Boksebeld (de energierekening betalen of de zorgverzekering) beschreef al hebben moeten maken. Zowel de gemeente Zwolle als Deventer geven aan dat mensen vooral op tijd aan de bel moeten trekken; iets dat mensen vaak niet doen uit schaamte of het te optimistische idee dat alles binnenkort wel goed komt. Landelijk geldt dat mensen er gemiddeld vijf jaar over doen voordat ze hulp inroepen. Als iemand snel aan de bel trekt, kunnen gemeenten makkelijker helpen.
De woordvoerder van de gemeente Deventer legt uit: "Als je voor schuldhulpverlening aanklopt bekijken we wat jouw inkomen is en wat je zou kunnen lenen. Met het bedrag dat jij (van de gemeente) kan lenen gaan we naar schuldeisers en bieden dat aan. Als jij 6.000 euro kan lenen en je hebt een schuld van 8.000 euro, dan is een schuldeiser veel eerder geneigd om daarmee akkoord te gaan, dan wanneer jouw schuld 30.000 euro is."

Bewindvoerder

Naast haar tien besparingstips heeft Miranda Tsong nog meer ideeën om het huishoudboekje op orde te brengen. "Wat wij vaak als eerste wegstrepen zijn abonnementen op de sportschool, de krant, loterijen en streamingdiensten zoals Netflix, Disney+ of Viaplay. Daarna kijken we naar de verzekeringen. Veel cliënten zijn vaak dubbel verzekerd. Ook de reiskosten nemen we onder de loep. Als laatste kijken we naar de huishoudelijke uitgaven; voeding, kleding en verzorgingsproducten. Vooral in de huishoudelijke uitgaven is veel geld te besparen. Ongemerkt geven mensen veel geld hieraan uit."
De woordvoerder van de gemeente Deventer geeft nog als tip mee om iemand mee te laten kijken. "Je zit toch in een bepaald uitgavenpatroon. Iemand die er met een frisse blik naar kijkt ziet misschien nog zaken waar je op kan besparen die je zelf niet ziet."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.