Nieuws

Fanfares verdwijnen uit straatbeeld, maar hopen op beterschap

Een jonge trompettist kwam via zijn opa bij Hasselts Fanfare.
Een jonge trompettist kwam via zijn opa bij Hasselts Fanfare. © RTV Oost / Robert Jansema
Veel muziekverenigingen in Overijssel zijn er de afgelopen jaren niet sterker op geworden. Mede door de coronapandemie zijn er korpsen die noodgedwongen geen optredens op straat meer kunnen verzorgen. Dat geldt ook voor de christelijke muziekvereniging Soli Deo Gloria uit Sint Jansklooster en Hasselts Fanfare.
De wandelvierdaagse, een optocht, een jubileum, Koningsdag, concerten in het dorpshuis en ga zo maar door. Bijna overal tref je er wel de plaatselijke fanfare of harmonie. Maar in Hasselt en Sint Jansklooster is daar verandering in gekomen. Zowel SDG als Hasselts Fanfare sturen hun orkesten niet meer de straat op door een tekort aan muzikanten.
“Tijdens de coronapandemie zijn mensen bij zichzelf gaan nadenken. Zodra de repetities hervat werden, raakten ze hun vrije avond kwijt. Ook was er een aantal muzikanten die het niet meer zag zitten om op straat te lopen. Daardoor zijn we zes muzikanten verloren”, zegt Wim Lameris, voorzitter van SDG Sint Jansklooster.
Muziekverenigingen zien een fusie pas als laatste redmiddel
Bij Hasselts Fanfare ligt dat net even anders. “We zijn één lid kwijtgeraakt tijdens de pandemie”, concludeert voorzitter Winfred Mijnten. Bij zijn vereniging speelde vooral het probleem mee dat veel leden vanwege hun hoge leeftijd niet meer kilometers door de straten kunnen marcheren. Ook jongeren besteden hun vrije zaterdag liever op de werkvloer dan aan de straatoptredens.
Als er vervolgens ook geen nieuw koppelmuzikanten klaar staan om dit gat op te vullen, wordt het moeilijk om een voltallige fanfare in de benen te houden. “Onze drumband speelt nog wel op straat en doet ook, met succes, mee aan wedstrijden. Maar ons orkest loopt voorlopig niet op straat. Wel houden we concerten waarbij de muzikanten kunnen zitten”, zegt Mijnten.

Nieuwe aanwas

Toch zien beide verenigingen de toekomst rooskleurig in. SDG houdt projecten via scholen. Kinderen krijgen dan tientallen muzieklessen via school en kunnen vervolgens doorstromen naar de vereniging. Dat resulteerde afgelopen jaar in een handjevol nieuwe leden. “We hebben er vertrouwen in dat we weer op volle sterkte kunnen spelen en leven toe naar ons 125-jarig jubileum in 2025. We willen dan nieuwe muziekstukken en uniformen presenteren. Wat dat betreft zit er nog volop leven in de brouwerij”, zegt Lameris over Soli Deo Gloria, wat betekent ‘Alleen aan God de eer’.
Geen straatoptreden in Hasselt, maar volop repetitie voor concerteren in bijvoorbeeld kerken
Geen straatoptreden in Hasselt, maar volop repetitie voor concerteren in bijvoorbeeld kerken © RTV Oost / Robert Jansema
“Waar het vroeger echt vanuit huis gestimuleerd werd, is dat nu niet meer het geval. Destijds ging je met je ouders mee als zij lid waren, dat was ook in mijn geval zo. Maar dat komt niet vaak meer voor. Je moet het geluk hebben dat iemand zich spontaan aanmeldt. Gelukkig hebben we een groep jonge leden die we nu klaarstomen. Daarnaast zijn we als bestuur in gesprek met orkestleden om te kijken naar een alternatief voor de vervallen straatoptredens”, vertelt Mijnten, die zeker niet verwacht dat de uniformen in de kast blijven hangen. Daarnaast heeft Hasselts Fanfare concurrentie van Irene, het christelijke fanfarekorps dat ook in Hasselt actief is.

Fuseren?

Toch lijkt er een eenvoudige oplossing te zijn: fuseren met andere (kleine) verenigingen in de buurt. Maar daarover zijn beide voorzitters niet gelijk enthousiast. “We werken samen met Vollenhoofsch Fanfare en Excelsior Belt-Schutsloot. Maar stel: je hebt fuseert twee verenigingen van 25 leden tot één vereniging van 50 leden, zijn er altijd wel muzikanten die juist op zo’n fusiemoment stoppen. Daarnaast heeft iedere vereniging zijn eigen identiteit. Om maar een voorbeeld te noemen: we beginnen onze repetities met een gebed”, legt Wim uit. Ook zijn collega-voorzitter van Hasselts Fanfare ziet een fusie nog niet snel gebeuren: “We hebben nog riemen in huis om te roeien en een gesprek is altijd mogelijk. Maar vooralsnog blijven wij Hasselts Fanfare.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.