Nieuws

Verdachte dubbele moord McDonald's Zwolle staat op dodenlijst

In maart werden twee Turkse broers doodgeschoten in een bomvolle McDonald's
In maart werden twee Turkse broers doodgeschoten in een bomvolle McDonald's © Nes United
De verdachte van de dubbele moord die afgelopen voorjaar werd gepleegd bij de McDonald's in Zwolle-noord staat op een dodenlijst. Dat zei zijn advocaat vandaag op een voorbereidende rechtszitting. De verdachte krijgt daarom al maanden extra beveiliging in de gevangenis. Ook zijn vader en vrouw worden volgens de raadsman bedreigd.
De verdachte heeft toegegeven in het Zwolse fastfoodrestaurant twee Turkse broers te hebben doodgeschoten. Volgens de verdachte werd hij al tijden afgeperst door een zoon en omstanders van de twee broers. Er zou een miljoen euro aan hen zijn gegeven, als investering. Maar de verdachte zag nooit een cent terug.

Baybasin

Toen hij om opheldering vroeg bij de McDonald's zouden de broers hem nog verder onder druk hebben gezet. Ze hebben volgens de advocaat van de verdachte zelfs gedreigd met de naam Baybasin. De Turks-Koerdische Baybasin is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor huurmoorden, gijzelingen en drugshandel.
Volgens de advocaat van de verdachte waren er banden tussen één van de neergeschoten broers en Baybasin. "Ik heb daar stukken van", aldus de raadsman. Hij wil graag dat het scenario rondom Baybasin wordt uitgeplozen door de politie. Het OM zegt geen signalen te hebben dat de veronderstelde relatie tussen slachtoffer en Baybasin te maken heeft met de dubbele moord.

Afpersingspraktijken

De raadsman van de verdachte stelt dat mogelijk meer mensen financieel benadeeld zijn door familie van de Turkse slachtoffers. Hij zegt dat 'ie is benaderd door een nabestaande van een zakenman, die zelfmoord heeft gepleegd na afpersing door de familie van de twee Turkse broers. "Hij had 1,5 miljoen geïnvesteerd."
Volgens de raadsman moeten de veronderstelde afpersingspraktijken worden onderzocht. "De zoon van de twee doodgeschoten Turkse broers loopt gewoon rond, evenals eventuele medestanders."

Druk

De raadsman wil ermee aantonen dat zijn cliënt heeft gehandeld onder enorme druk vanuit de slachtoffers. "Er is iets bij hem geknapt." Volgens de advocaat heeft de verdachte enorme spijt. Zeker, omdat het gebeurd is voor de ogen van vele omstanders, onder wie kinderen.
Op een vorige rechtszitting werd duidelijk dat de verdachte een week voor de dubbele moord een pistool had opgegraven en sindsdien meenam in zijn auto. Ook blijkt dat de vader van de verdachte een aantal dagen voor de dubbele moord al een gesprek heeft gehad met een van de slachtoffers, bij een vestiging van McDonald's in Apeldoorn.

Crimineel geld

Die vader heeft tot nu toe niks gezegd bij de politie. De vrouw van de verdachte evenmin. Volgens de advocaat van de verdachte voelen zij zich teveel bedreigd om vrijuit te verklaren.
Tussen de verdachte en de familie van de slachtoffers was een hoogoplopend conflict ontstaan. Hij zou de familie van de slachtoffers bijna een miljoen aan euro's hebben gegeven om te investeren in Turkije. Dat zou ook geld zijn van onbekende anderen. Van dat geïnvesteerde geld heeft hij naar eigen zeggen nooit resultaat gezien. Volgens het OM gaat het mogelijk om crimineel verkregen geld.

Gedreigd

Wekenlang zou er over en weer gesproken zijn over het geld. Het contact verliep voornamelijk via de zoon van één van de slachtoffers. Daarbij zou ook flink gedreigd zijn. Tijdens het laatste gesprek in de McDonald's zou één van de slachtoffers nog meer geld hebben gevraagd en wederom dreigementen hebben geuit. Volgens het OM is er geen bewijs dat de slachtoffers ook gedreigd hebben. "Alleen de zoon van één van de slachtoffers heeft dreigende chats gestuurd."
De verdachte en doodgeschoten broers hadden om vijf uur 's middags afgesproken in het fastfoodrestaurant. Ze zaten een uur samen aan tafel. Nadat de verdachte koffie had besteld en betaald, opende hij het vuur op de slachtoffers. "Hij heeft elf kogels afgevuurd", zegt het OM. "En alle elf raak."
Volgens advocaten die de nabestaanden bijstaan, had hij zich al veel eerder bij de politie moeten melden, als hij zich zo bedreigd voelde. Dan hadden deze moorden voorkomen kunnen worden, is hun gedachte.

Spijker

De verdachte was zowel vandaag als vorige rechtszitting niet bij. Volgens justitie wilde hij een einde aan zijn leven maken. In zijn lichaam werd een 13 centimeter lange spijker gevonden. Zijn raadsman wil niets over het voorval melden, behalve dat zijn cliënt 'het naar omstandigheden goed maakt'. Een volgende rechtszitting is half november. De rechtbank heeft verzocht of de verdachte dan wel aanwezig wil zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.