Nieuws

Kaaswinkel in Deventer binnenstad binnen twee weken uit de brand

De kaaswinkel aan de Brink in Deventer raakte nog geen twee weken geleden zwaar beschadigd door brand en nu al heeft de eigenaar een tijdelijke winkel kunnen openen. En dat slechts twee panden verderop.
"Tijdens de brand kwam er van alle kanten hulp" zegt Wim Maassen van den Brink, de eigenaar van de kaaswinkel. Hij sprak diezelfde dag nog met de eigenaar van de McDonalds die in een pand letterlijk twee deuren verderop een nieuw fastfood restaurant wil beginnen. Deze zaak kan voorlopig nog niet open omdat er bezwaarprocedures bij de gemeente lopen over de vergunningen.

Gemist

Om klokslag negen uur op donderdagochtend stond de eerste klant al voor de deur. "Ik heb het erg gemist" is wat er veel door klanten is gezegd. De meeste klanten komen er al jaren en leggen uit dat de kaas uit de winkel vele malen beter is dan die uit de supermarkt.

Ga je gang...

"Hier is de sleutel en wat je wil doen, dat doe je maar!" Dat is wat de kaasboer letterlijk van deze eigenaar hoorde. In het leegstaande pand zat eerst een boekenwinkel en is veel te groot voor een kaaswinkel. Er is daarom een wand in getimmerd wat de winkel gelijk sfeer gaf. In de ruimte daarachter staat een grote koelcel.
Gereserveerd voor McDonald's; zolang de bezwaarprocedures nog lopen mag de kaasboer het pand gebruiken
Gereserveerd voor McDonald's; zolang de bezwaarprocedures nog lopen mag de kaasboer het pand gebruiken © RTV Oost / Mark Bakker

Vliegensvlug

Een vertegenwoordiger die namens een verzekeringsmaatschappij een bos bloemen kwam brengen is tevreden over het resultaat. "Wij hebben snel actie ondernomen toen we hoorden dat er snel een doorstart gemaakt kon worden. Een verbouwing kon daardoor snel worden geregeld. "Dat was nog wel een heel gedoe" weet Wim te vertellen. De kassasystemen, de pinautomaat, de airco, de telefoonlijn en het internet moeten vliegensvlug geregeld worden. Dat is gelukt.

Hulp

De Kaasboer kreeg hulp van ondernemers uit de buurt. De binnenstadmanager heeft ook een belangrijke rol gespeeld en vooral contacten gelegd met aannemers. "We hebben op dit moment zo'n 95 procent van ons vaste het assortiment in de winkel" zegt Wim. Dat is te danken aan een leverancier die meteen aanbood om nieuwe voorraden te leveren.

Weggegooid

Dertig jaar geleden was er ook al brand in de kaaswinkel. Ook toen, net als twee weken geleden, is het vuur ontstaan in een naastgelegen pand. De schade bleef toen beperkt tot vooral de achterkant. De voorraad moest beide keren worden weggegooid, en dat is al snel zo'n vijfduizend kilo kaas. Het verschil is wel dat dertig jaar terug de winkel na een grondige schoonmaak binnen een dag al weer open kon. Nu was dat niet het geval want de schade is veel groter.

Schade

Alles in het oude pand is volgens Wim weggehaald. De vitrines, het meubilair en zelfs de vloeren zijn deels weg. De schade is deze keer fors. Zo zit er een groot brandgat in het dak. "Maandag komt het pand in de steigers" weet Wim te vertellen. Het renoveren duurt ongeveer drie maanden is de verwachting. Mogelijk nog voor de kerst kan de oude winkel weer open. Het pand zal dan nog niet volledig hersteld zijn. Het streven is om het winkelgedeelte zo snel mogelijk af te hebben.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.