Nieuws

Duitse ambulances delen patiëntgegevens met ziekenhuis MST Enschede

Duitse ambulance
Duitse ambulance © RTV Oost
Duitse ambulances die met patiënten onderweg zijn naar ziekenhuis MST in Enschede voor spoedeisende hulp, kunnen vanaf nu digitale gegevens over de patiënt alvast vooruit sturen.
De digitalisering in de spoedeisende hulp, en de samenwerking daarin tussen ziekenhuizen en ambulances aan beide zijden van de grens, is nieuw. Voorheen verliep de communicatie 'gewoon' per telefoon- en sms berichten. De afgelopen tijd is gewerkt aan het koppelen van Nederlandse en Duitse ICT-omgevingen om de onderlinge communicatie te verbeteren.

Ook letselfoto's

De voormalige werkwijze met telefonie en sms-berichten kan nu worden omgezet naar een digitaal bericht waarbij patiëntdata en ook letselfoto's meegestuurd worden. Een bericht vanuit een Duitse ambulance naar het MST in Enschede wordt automatisch vertaald naar het Nederlands. Duitse ambulances ondersteunen de zorg in Nederland als er tijdens piekmomenten en acute situaties niet direct een Nederlandse ambulance beschikbaar is.
Traumachirurg Ralph de Wit van het MST is blij met de koppeling van de ICT-systemen. "We zijn hierdoor als ziekenhuis nog beter geïnformeerd over de toestand van een patiënt die uit Duitsland naar ons ziekenhuis wordt vervoerd. Hierdoor kunnen we betere voorbereidingen treffen en sneller de juiste zorg opstarten. Daarnaast wordt informatie direct digitaal in onze systemen vastgelegd, waardoor we effectiever kunnen werken."
De nieuwe manier van werken binnen de acute en spoedeisende hulpverlening in de grensregio is mogelijk gemaakt dankzij de Europese subsidieregeling.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.