Nieuws

Enschedese 'moordmakelaar' Bril klapt uit school over Twentse Godfather: "Niet erg dat die man werd doorzeefd"

Verondersteld moordmakelaar Bril klapt uit school over godfather Simo D.
Verondersteld moordmakelaar Bril klapt uit school over godfather Simo D. © Getty Images
Een golf aan geweld hield Twente in 2017 in zijn greep. Tal van moordaanslagen werden dat jaar gepleegd, sommige met aanvalswapens. Volgens justitie zitten Simo 'Godfather' D. en de Enschedese Bril achter de aanslagen. RTV Oost heeft de beschikking gekregen over nieuwe vertrouwelijke justitiedocumenten in de strafzaak met codenaam 'Nauru'.
"Ik wil wel een keer iemand levend in de brand steken."
"Oh, dat is wel een leuk idee."
Deze wonderlijke conversatie zou de zelfbenoemde Twentse Godfather Simo D. hebben gehad met degene die een Enschedese kapper in brand heeft gestoken, begin 2017. Simo zou een kapper willen laten boeten, omdat die zijn vrouw verkracht zou hebben. "Simo heeft zelf de jongen geregeld die de klus heeft gedaan", zegt Simo's veronderstelde rechterhand Bril.

Moordaanslagen

Bril heeft afgelopen zomer uitvoerig aan de politie verteld hoe één en ander is gegaan bij verschillende moordaanslagen in Twente en Gronau in 2017. Toen werd zoals genoemd een kapper in brand gestoken, een man uit Gronau beschoten en werden verschillende panden beschoten met tientallen kogels.
Volgens justitie heeft Bril in opdracht van Simo die aanslagen aangestuurd als een soort moordmakelaar. Simo zat op dat moment vast in een Duitse cel voor drugshandel en heeft al eerder bij de politie gepraat. Simo stelt dat Bril alles uit de hand heeft laten lopen, maar die slaat nu terug in een uitgebreid verhoor bij de politie. RTV Oost heeft de hand weten te leggen op de uitwerking van dat verhoor.

Macht

"Simo vertelt vaak hoe hij iemand aanpakt", zegt Bril bij de recherche. "Dat is voor hem een status. Zo van als je mij iets aandoet, dan is dit je lot. Hij straalt graag macht uit." Volgens Bril heeft Simo aan hem toegegeven dat hij de aanslag op de kapper wilde. "Eigenlijk wilde hij die kapper laten martelen, om hem later zelf nog te grazen te kunnen nemen." Volgens Bril heeft ook de uiteindelijke uitvoerder aan hem verteld dat hij de kapper van Simo in brand moest steken. Voor de moordpoging is inmiddels een geboren Veluwenaar veroordeeld, bijgenaamd Wolf.
Dat Bril degene zou zijn geweest die de kapper heeft aangewezen aan de uitvoerder, zoals een getuige zegt, wijst hij van de hand. "Ik wist niet eens hoe die kapper er uit zag."
Overigens is de verkeerde persoon in brand gestoken. De man die slachtoffer werd, had niets met de hele zaak te maken. Het echte doelwit zat op moment van de brand in Turkije.

Doorzeefd

Om alsnog diegene aan te pakken, heeft Simo volgens Bril wederom "een opdracht gezet". Bril tegen de recherche: "Simo heeft gelijk een wapen geregeld, van ga naar die man toe." Hij dacht volgens Bril dat een man uit Gronau wel de bedoelde kapper was. Die werd door meerdere kogels geraakt. "Hij vond het niet erg dat die man was doorzeefd. Hij zei, zo los je dingen op." Uiteindelijk blijkt dat wederom de verkeerde is gepakt, het was het broertje van de kapper.
Volgens Bril heeft Simo rechtstreeks contact opgenomen met de uitvoerders van de moordaanslagen. Via een mobiel die binnengesmokkeld was in zijn Duitse cel. Bril wil niet vertellen wie de 'hitmen' zijn, ook al zegt hij hun namen te kennen.
Simo wilde koste wat kost iemand van Satudarah liquideren
Bril

Oorlog met Satudarah

Naast bovengenoemde aanslagen, werden in één nacht in september 2017 ook verschillende panden beschoten. Volgens justitie allemaal te linken aan motorclub Satudarah en gedaan in opdracht van Simo. Dat bevestigt Bril: "Simo voerde een oorlog met Satudarah." Die oorlog begon volgens Bril met het gooien van een handgranaat in een Enschedees huis. "Die was gericht aan de oprichter van Satudarah. Simo was daar heel trots op, hij vond het helemaal geweldig."
"Later wilde hij in de Enschedese binnenstad met Kalasjnikovs laten schieten op iedereen met een Satudarah-vest aan. Maar daar kon hij geen uitvoerders voor vinden. Niemand wilde dat doen. Toen heeft hij gedacht, weet je wat, ik laat op hun panden schieten. Simo wilde koste wat kost iemand van Satudarah liquideren. Dan zou die hele club terugdeinzen."

Hitsquads

Volgens Bril heeft Simo toen twee 'hitsquads' opgezet. "Eentje uit Utrecht en eentje uit Rotterdam." Die teams zouden gelijktijdig moeten schieten op doelen in Almelo en Enschede. "Hij wilde even zijn macht laten zien." De zware wapens die werden gebruikt had Simo geregeld in Zwolle, stelt Bril. Vier panden werden die nacht beschoten, met tientallen kogels. Op het moment van de beschieting waren mensen thuis, waaronder kinderen. Kogels werden teruggevonden op bedden waarin ze lagen te slapen.
Hitsquads beschoten in één nacht verschillende huizen en panden gelieerd aan Satudarah
Hitsquads beschoten in één nacht verschillende huizen en panden gelieerd aan Satudarah © RTV Oost
Het is opvallend dat Bril stelt dat in die nacht twee teams op pad zijn geweest om te schieten. Want waar alle verhalen van Simo en Bril elkaar tegenspreken, is dat hier niet het geval. Ook Simo zegt dat er twee teams op pad zijn geweest, en niemand van die daders vast zit. Dat terwijl voor het schieten op club LuxXx en een huis aan de Enschedese Benkoelenstraat wel iemand is veroordeeld, bijgenaamd Wolfje (het broertje van eerder genoemde Veluwenaar Wolf). Volgens Wolfje's advocate Brigitte Roodveldt bewijst dit eens te meer dat haar cliënt niets te maken heeft met de beschietingen.

Gemanipuleerd

Bril zegt ook niets met de beschietingen te maken te hebben. Alles wat hij de recherche in zijn verhoor vertelt, zegt hij van Simo of uitvoerders te hebben gehoord. Bril erkent met Simo in de online drugshandel te hebben gezeten. Veel van de financiële opbrengsten gingen naar Simo. Verder zegt Bril 'alleen' af en toe geld te hebben betaald aan allerlei loopjongens van Simo. "Maar waar ik ze precies voor betaalde, werd er niet bij gezegd."
Bril houdt in de gesprekken met de recherche vol dat zijn rol in de serie moordaanslagen beperkt is. Volgens betrokkenen in de onderzoeken is zijn rol inderdaad minder groot dan die van Simo. Zo zeggen personen die op een moordlijst van Simo's groep hebben gestaan tegen RTV Oost: "Wij kenden Bril in die tijd helemaal niet. Simo had het op ons voorzien. Uit later onderzoek van onszelf blijkt dat Bril enorm onder druk stond van Simo. Hij keek enorm tegen hem op. Al maakt Bril zijn rol nu wel heel erg klein. We hebben chats gezien, waaruit blijkt dat hij meer wist dan hij doet voorkomen."
Ook een 'kroongetuige' in de strafzaak stelt dat Bril heeft gehandeld onder invloed van Simo. Zo zegt de man met Braziliaanse roots tegen RTV Oost: "Simo heeft Bril gemanipuleerd. Bril was toen jong en onervaren. Hij heeft zich mee laten slepen, dat was dom van hem. Hij werd een loopjongen. Gek eigenlijk, want Bril is een intelligente gast."

Wraking

Bril's advocaat, Sander Janssen, heeft de rechtbank gevraagd om andere rechters op de strafzaak te zetten. De huidige rechters hebben de uitvoerders van de aanslagen reeds veroordeeld en daarbij iets gezegd over de veronderstelde opdrachtgevers. Daarnaast worden in Janssens' optiek belangrijke onderzoekswensen zonder goede onderbouwing afgewezen. De zogenoemde wrakingskamer zal binnenkort laten weten of er nieuwe rechters worden ingezet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.