Nieuws

Studenten in de kou: Universiteit Twente miljoenen euro's extra kwijt aan nieuw gascontract

De Universiteit Twente
De Universiteit Twente © ANP
De Universiteit Twente is miljoenen euro's extra kwijt aan het nieuwe gascontract en aan de gestegen elektriciteitskosten. Om de kosten te drukken, gaat de verwarming dit najaar terug naar negentien graden. Ook studenten en medewerkers wordt gevraagd om zuiniger aan te doen.
De Universiteit Twente had een gascontract bij het Russische Gazprom, maar dat contract is opgezegd. De UT volgt daarmee tal van andere overheidsinstellingen, die geen zaken meer met Gazprom willen doen vanwege de Russische inval in Oekraïne.
"We hebben nu een nieuwe gasleverancier, maar die hanteert een vele malen hoger tarief dan Gazprom deed", zegt een woordvoerder van de UT. Omdat de kosten voor elektriciteit ook fors zijn gestegen, lopen de extra kosten voor de universiteit in de miljoenen euro's. Een exact bedrag zegt de woordvoerder niet te weten.

Negentien graden

Om geld te besparen, gaat de verwarming omlaag naar negentien graden. "Het is uiteraard belangrijk om zo efficiënt mogelijk met onze energievoorzieningen om te gaan om de kosten zo veel als mogelijk te drukken", aldus de woordvoerder.
De universiteit is nog met faculteiten en instituten in gesprek om te kijken op welke manieren nog meer energie bespaard kan worden. "We doen daarbij een beroep op zowel medewerkers als studenten."

Niet eerder sluiten

Van het eerder sluiten van de universiteitsgebouwen, zoals de Universiteit Maastricht gaat doen, is volgens de UT geen sprake. Maar het dragen van een dikkere trui tijdens de koude wintermaanden die komen gaan, lijkt in elk geval onvermijdelijk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.