Nieuws

Maximaal 150 asielzoekers in azc in Albergen, geen woonunits

Hotel 't Elshuys in Albergen
Hotel 't Elshuys in Albergen © ANP
Er komen maximaal 150 asielzoekers in hotel 't Elshuys in Albergen. Buiten het hotel worden geen woonunits geplaatst. Dat zijn het Rijk, het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) en de gemeente Tubbergen overeengekomen.
Alle bewoners worden in het bestaande gebouw ondergebracht. "Daarmee ontstaat een opvanglocatie die past bij de schaal van Tubbergen", aldus de gemeente. De verwachting is dat in oktober de eerste bewoners in Albergen zullen arriveren.

Komst azc

Op 16 augustus kondigde staatssecretaris Van der Burg (Asiel) de komst van een asielzoekerscentrum voor 150 tot 300 asielzoekers aan in Albergen. Zijn besluit, waarmee hij de gemeente passeerde, zorgde voor veel onrust in Albergen. Vooral over het aantal van driehonderd en het plaatsen van extra woonunits ontstond wrevel.
“De laatste veertien dagen zijn er veel gesprekken gevoerd met onze inwoners, de gemeenteraad, de staatssecretaris en het COA. Daarbij zijn soms harde woorden gevallen,” aldus burgemeester Wilmien Haverkamp van de gemeente Tubbergen.
"Het was een intensief gesprek", aldus Haverkamp:
Burgemeester Tubbergen: Gesprek met staatssecretaris was intensief

Gehoor aan gemeenteraad

Met de limiet van 150 asielzoekers geven het COA en de staatssecretaris gehoor aan de oproep van de gemeenteraad. Die stemde dinsdagavond unaniem over het maximumaantal.
Verder is afgesproken dat ongeveer een derde deel van de bewoners zal bestaan uit mensen die wel een verblijfstatus, maar nog geen definitieve woning hebben.

Dubbel gevoel

Hennie de Haan, woordvoerder van de omwonenden, heeft een dubbel gevoel. "We zijn blij dat er in ieder geval toegezegd is dat er geen units bijgeplaatst worden en dat er wordt vastgehouden aan die 150. Maar de afdronk is dat er weer over ons gesproken is en voor ons besloten. We hebben input geleverd en we dachten dat daar een terugkoppeling op zou volgen, maar het blijkt een deal te zijn."
Er is weer over ons gesproken en voor ons besloten
Hennie de Haan, woordvoerder omwonenden

'Geen plek voor azc'

De gemeente Tubbergen heeft al sinds zeker 2010 geen groepen asielzoekers meer opgevangen. Hoewel de gemeente in juni nog zei dat het geen plaats heeft voor een azc, denkt burgemeester Haverkamp daar nu anders over.
"In onze gemeente zie je dat heel veel mensen heel actief zijn. Ik denk dat een azc in onze gemeente heel goed kan gaan werken, mits het aantal ook maar aansluit bij onze gemeente", zegt Haverkamp.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.