nieuws

Gemeente Deventer doet aangifte na geknoei met stembiljetten in Colmschate

Geknoei met stembiljetten in Colmschate
Geknoei met stembiljetten in Colmschate
De gemeente Deventer doet aangifte bij justitie na geknoei met stembiljetten op een stembureau in Colmschate. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente vrijdag aan het eind van de middag. Na de telling van de stembiljetten voor de waterschapsverkiezingen zijn in het stembureau twee stembiljetten bewust niet meegeteld, omdat het aantal stembiljetten na de telling niet overeenkwam met het aantal stempassen.
De gemeente zegt na onderzoek uit te gaan van een éénmansactie. De bewuste biljetten en stempassen werden volgens de gemeente geteld door een lid van het stembureau en twee uitzendkrachten. Het lid van het stembureau zou volgens de gemeente op eigen houtje besloten hebben om een ongeldig en een blanco stembiljet niet mee te tellen, nadat bleek dat er in vergelijking met het aantal stempassen er twee stembiljetten te veel waren geteld. Op deze manier zou er niet meer opnieuw geteld hoeven te worden. Eén van de uitzendkrachten heeft de kwestie vervolgens gemeld bij onder meer de gemeente.
De gemeente Deventer benadrukt dat het al dan niet meetellen van de twee biljetten geen gevolgen heeft voor de uitslagen van de waterschapsverkiezingen. Dat heeft volgens de woordvoerder van de gemeente te maken met wet- en regelgeving met betrekking tot de waterschapsverkiezingen. Bij de zetelverdeling voor waterschapsverkiezingen is de kiesdeler, de opkomst en het aantal blanco stemmen minder belangrijk dan bij de provinciale verkiezingen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.