Nieuws

Burgemeester Tubbergen over 'intensieve' onderhandelingen: "Altijd wensen van omwonenden en raad in achterhoofd"

Burgemeester Haverkamp is tevreden met uitkomst onderhandeling
Burgemeester Haverkamp is tevreden met uitkomst onderhandeling © ANP
Een intensief gesprek, zo omschrijft burgemeester Wilmien Haverkamp van de gemeente Tubbergen de onderhandeling met het Rijk en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers over het aantal asielzoekers dat opgevangen kan worden in azc hotel 't Elshuys in Albergen. "We hebben constant de wensen van de inwoners en van de raad in het achterhoofd gehouden."
Dat het intensieve onderhandelingen waren, komt volgens de burgemeester omdat het college het belangrijk vindt dat het azc zo goed mogelijk past bij de Albergse samenleving. "Wij vonden dat het aantal mensen echt flink naar beneden moest en uiteindelijk is het nu maximaal honderdvijftig. De burgemeester, die de afgelopen periode als hectisch omschrijft, stipt daarbij aan dat binnen dat aantal ook twintig statushouders zijn opgenomen die de gemeente Tubbergen tijdelijk moet huisvesten.
Medio augustus maakte staatssecretaris Van der Burg bekend het COA toestemming te zullen geven in het hotel een asielzoekerscentrum te mogen openen. Daarmee passeerde het kabinet voor het eerst een gemeente die niet wil meewerken aan de komst van een azc. De gemeente en omwonenden reageerden furieus. Er waren aan aantal demonstraties in Albergen, er werd brand gesticht en er werd een extra raadsvergadering ingelast waar Van der Burg er flink van langs kreeg. De gemeenteraad nam eerder deze week een motie aan waarin het college werd opgedragen alleen akkoord te gaan met de opvang van maximaal honderdvijftig asielzoekers.

Wat als...

Wat als de staatssecretaris enkele weken geleden direct met dat aantal van honderdvijftig asielzoekers was gekomen en niet had geprobeerd om driehonderd asielzoekers in Albergen op te laten vangen. "Natuurlijk willen wij als gemeenten ook een bijdrage leveren aan het oplossen van de problematiek, zeker als je de beelden ziet in Ter Apel, maar die vraag is nooit gesteld", aldus Haverkamp.
De burgemeester geeft nu aan dat de gemeente een bijdrage wil leveren maar de afgelopen tien jaar is daar niet veel van gebleken. Burgemeester Haverkamp spreekt dat tegen. "Wij hebben zeker een bijdrage geleverd als het gaat om de crisis noodopvang, samen met de gemeenten in Noordoost Twente. We hebben in 2015 of 2016 een grote groep mensen opgevangen, ook in een noodsituatie, in onze sporthal. En we hebben altijd tegen het COA gezegd: kom maar met statushouders."
Staatssecretaris Van der Burg en burgemeester Wilmien Haverkamp
Staatssecretaris Van der Burg en burgemeester Wilmien Haverkamp © ANP

Reactie staatssecretaris

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) is tevreden met de overeenkomst tussen de gemeente Tubbergen, het Rijk en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) over de opvang van asielzoekers in het dorp Albergen. Het compromis om honderdvijftig asielzoekers op te vangen in hotel 't Elshuys is lager dan het maximum van driehonderd dat hij eerst beoogde, maar dat heeft de staatssecretaris liever dan dat er dwang nodig was geweest.
"Onderhandelen is compromissen sluiten en compromissen sluiten betekent dat je ook moet toegeven, anders sluit je geen compromis", aldus Van der Burg.

Rust

Burgemeester Haverkamp verwacht dat de rust in Albergen terug zal keren. "Ik denk dat dit duidelijkheid geeft en duidelijkheid geeft ook altijd wel rust."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.