Nieuws

Twentse gemeenten betalen vier maal zoveel voor gas na beëindigen contract met Gazprom

Contract Gazprom voor gaslevering aan Twentse gemeenten beëindigd
Contract Gazprom voor gaslevering aan Twentse gemeenten beëindigd © RTV Oost
Twentse gemeenten hebben in energiebedrijf Vattenfall een vervangende gasleverancier voor Gazprom gevonden. De gemeenten gaan na afsluiting van het nieuwe gascontract liefst vier keer zoveel betalen als voorheen. Dat is het gevolg van opgelegde sancties van de Nederland overheid tegen Rusland. Alle gemeenten moeten het contract met het Russisch gasbedrijf Gazprom voor 10 oktober hebben beëindigd.
Vattenfall gaat in Twente de komende vier jaar het aardgas voor de verwarming van stadhuizen, sporthallen en zwembaden leveren . "Daar zit een optie bij voor nog eens drie jaar", zegt coördinerend wethouder Jaimi van Essen van de gemeente Losser in een toelichting. Hetzelfde gascontract geldt ook voor Twentse crematoria en gebouwen van de Veiligheidsregio Twente.

Geen verrassing

De hogere gasprijzen komen voor de Twentse gemeenten niet als een verrassing. Door de Russische inval in Oekraïne is de marktprijs voor gas tot ongekende hoogte gestegen, waardoor een nieuw contract afsluiten een dure aangelegenheid zou worden. "We hebben eerder al aangeven dat gemeenten er bij budgetten rekening mee moeten houden dat je de post voor energielasten flink moet vergroten", zegt Van Essen. Exacte bedragen wil hij niet noemen.
Nieuwe gascontracten gemeenten Twente vier keer duurder

Voorzieningen schrappen

Twentse gemeenten moeten nog beslissen hoe ze die extra uitgaven gaan dekken, zegt hij. "Wel is er al contact met het Rijk geweest waarin we zeiden: denk na over compensatie. Het zou zonde zijn als armere gemeenten hierdoor voorzieningen moeten gaan schrappen."
Dat de Nederlandse regering vasthoudt aan het verplicht verbreken van contracten met Gazprom als gasleverancier is opvallend. De levering van Russisch gas aan Nederland valt onder het voormalige Gazprom Germania, een grote divisie in Duitsland. Eerder dit jaar nam de Duitse overheid de controle bij dat bedrijf volledig over en doopte het om tot Securing Energy for Europe, kortweg SEFE. Toch is het Nederlandse kabinet er niet zeker van dat het bedrijf alle banden met Rusland heeft verbroken, in tegenstelling tot andere Europese regeringen.

Geen leverancier te vinden

Het is lang niet voor alle gemeenten met een Gazprom-contract gemakkelijk om tijdig een vervangende leverancier van gas te vinden. Den Haag bijvoorbeeld wil een ontheffing vragen omdat geen enkel bedrijf reageerde op een openbare aanbesteding.
Op de Twentse aanbesteding voor een nieuwe gasleverancier reageerde ook niemand. Wethouder Van Essen: "Daarom zijn wij toen één-op-één gaan onderhandelen met leveranciers. Dat was een bijzonder traject, maar het zijn ook ongekende tijden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.