Nieuws

Omwonenden van azc in Albergen voelen zich weer 'op klaarlichte dag verrast'

Hennie de Haan, woordvoerster van de omwonenden van het azc in Albergen
Hennie de Haan, woordvoerster van de omwonenden van het azc in Albergen © ANP
Ja, de omwonenden van azc 't Elshuys in Albergen vinden het fijn dat het aantal asielzoekers in het hotel wordt teruggebracht naar honderdvijftig, maar er is ook een boel onvrede over het compromis dat de gemeente sloot met het COA en het Rijk. "Er is weer over ons gesproken en voor ons besloten. We hebben input geleverd en verwachtten ook terugkoppeling, maar het blijkt een deal te zijn."
Hennie de Haan, woordvoerster van de omwonenden van het azc in Albergen, neemt geen blad voor de mond als haar gevraagd wordt wat de omwonenden vinden van de uitkomst van de onderhandelingen over het azc. Opnieuw werden ze verrast door een besluit over het azc, en niet onbelangrijk, nog steeds is niet duidelijk hoe lang de opvang gaat duren. "Er is geen eindigheid afgesproken. Dit wordt nog steeds voor onbepaalde tijd een azc."

Betrokken

De omwonenden hadden verwacht dat het college de uitkomsten van de gespreken met COA en de staatssecretaris zou terugkoppelen. "De eis was, dat stond ook in de motie van de raad, dat we er bij betrokken zouden zijn. Het college vindt nu omdat wij input hebben mogen leveren dat we erbij betrokken zijn geweest, maar voor ons voelt dat nog steeds als: 'er is weer voor ons gesproken en over ons besloten'."
Het is de bedoeling dat in oktober de eerste asielzoekers hun intrek nemen in het azc in Albergen. De Haan sluit niet uit dat omwonenden opnieuw zullen dwarsliggen, bijvoorbeeld door bezwaar te maken tegen de bestemmingsplanwijziging.
"Er is weer over ons gesproken en voor ons besloten", aldus De Haan:
Omwonenden azc Albergen: Weer over ons gesproken en voor ons besloten
"Er zijn dingen die kunnen, omdat de bestemming moet worden aangepast. Horeca moet wonen worden. Ik sluit niet uit dat mensen dat gaan doen. De appgroep ontploft echt met reacties." Dat gaat vooral over hoe snel alles is gegaan. "Gisteren kregen we nog te horen dat er een goed gesprek is geweest, dat er nog huiswerk is. En dan krijg je op vrijdag een belletje. We praten jullie maandag bij want dan is er een bewonersbijeenkomst. We zijn weer op klaarlichte dag verrast."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.