Nieuws

Wat te doen met je tuin in deze droge tijden?

Vang regenwater op om je tuin te besproeien.
Vang regenwater op om je tuin te besproeien. © Harry Hol
Droge zomers zullen zeker nog vaker voorkomen. Wat doe je dan met je tuin? Tijdens de Tuinexpo Salland, die tot en met vier september in Luttenberg wordt gehouden, vroegen we hoveniers om tips.
Droogte is helaas geen uitzondering meer. Ook in de toekomst moeten we rekening houden met watertekorten tijdens de zomer. Maar hoe houd je je tuin dan mooi? Vaak is het al een kwestie van vooruitdenken. Volgens Jasper Dekker van Liever Buiten Hoveniers kun je met de inrichting van je tuin al veel winnen. "Zorg voor natuurlijke schaduw. Dat doe je door bomen te plaatsen of hoge struiken. Dat zorgt ervoor dat je zelf schaduw hebt, maar het beschermt ook het groen eronder tegen droogte."
Een gezonde tuin zorgt voor meer biodiversiteit
Een gezonde tuin zorgt voor meer biodiversiteit © Harry Hol
Een ander belangrijke factor is 'bodemleven', zegt André Oosterlaken van Oosterlaken Tuinen. "Daarvoor moet je de tuin goed bemesten. Maai ook, maar niet te kort. En laat het maaisel gewoon liggen, dat komt het bodemleven ook ten goede. Het helpt ook om veel groen in je tuin te hebben, niet te veel tegels."

Regenwater opvangen

Dat beaamt Hilco Kragt van Topgarden Hoveniers. "Als je dan tegels hebt, zorg er dan voor dat het water wegloopt naar de borders en in je tuin blijft. En zorg ervoor dat je regenwater opvangt en bijvoorbeeld in een regenton bewaart. Dan kan je de tuin besproeien zonder het watertekort te vergroten." Dit alles om het groen zo mooi en gezond mogelijk te houden tijdens de droge dagen.
Groen is sowieso heel belangrijk voor de leefomgeving. Hoe meer groen er in een buurt (en dus in tuinen) is, hoe meer koelte er is en hoe minder de droogte vat kan krijgen op de grond. De planten houden immers het vocht beter vast en beschermen te grond tegen uitdroging.
Maar die planten hebben natuurlijk zelf ook water nodig in droge periodes. Is sproeien verstandig? Volgens André Oosterlaken zeker wel, maar: "sproei vooral 's avonds. Dan kunnen planten het beter opnemen en er verdampt minder."
Hoveniers geven tips om een tuin in droge periodes te onderhouden

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.