Betaald voetbal

Debutante Kalma schiet Oranje naar oefenzege op Schotland

Fenna Kalma viert de winnende treffer
Fenna Kalma viert de winnende treffer © Orange Pictures
De Nederlandse voetbalsters hebben de laatste test voor de cruciale thuiswedstrijd tegen IJsland in de WK-kwalificatie nipt gewonnen. Invalster Fenna Kalma debuteerde voor Oranje met een winnende treffer in de slotfase van het oefenduel met Schotland (2-1).
Nederland was veel sterker dan Schotland in Zwolle, maar sprong slecht met de vele kansen om. Vivianne Miedema schoot de thuisploeg in de tiende minuut op voorsprong, op goed aangeven van Daniëlle van de Donk. Maar twee minuten later stond het alweer gelijk. Claire Emslie kon scoren omdat Dominique Janssen verkeerd stond opgesteld.
Miedema kopte voor rust nog op de lat en Van de Donk schoot voor open doel naast. Oranje domineerde ook in de tweede helft. Maar Miedema en en Sherida Spitse stuitten op de Schotse keepster.

Kalma matchwinner

Het duel leek onbeslist te eindigen, totdat FC Twente-spits Kalma alsnog toesloeg onder toeziend oog van de nieuwe bondscoach Andries Jonker, die na een teleurstellend verlopen EK Mark Parsons heeft afgelost.

IJsland

Nederland heeft dinsdag in Utrecht een zege op IJsland nodig om zich rechtstreeks voor het WK van volgend jaar in Australië en Nieuw-Zeeland te plaatsen. Lukt dat niet, dan wacht een herkansing in de play-offs.