Nieuws

Wethouder snapt gevoel inwoners Albergen, maar "je moet ook verder"

Wethouder Ursula Bekhuis van de gemeente Tubbergen.
Wethouder Ursula Bekhuis van de gemeente Tubbergen. © ANP
'Eind goed, al goed' wil ze het zeker niet noemen. Toch hoopt wethouder Ursula Bekhuis dat de inwoners van Albergen weer vooruit kunnen kijken. De kritiek dat inwoners gepasseerd zijn bij de overeenkomst met het COA bestrijdt ze. "Er zijn meerdere gesprekken gevoerd en op enig moment moet je ook verder."
Dat het azc er hoe dan ook zou komen, daar hadden de protesterende inwoners zich na de rechtelijke uitspraak bij neergelegd. Toch hadden ze verwacht nadrukkelijk betrokken te worden bij onderhandelingen over de invulling van het azc. De bekendmaking van het compromis, geen driehonderd maar honderdvijftig mensen en geen extra woonunits, kwam dan ook als een totale verrassing.

Uitvoerig gesproken

Wethouder Bekhuis vindt dat ze de inwoners van Albergen op alle mogelijke manieren heeft betrokken: "We hebben meerdere gesprekken met omwonenden gevoerd, er is met de dorpsraad gesproken en er zijn meerdere overleggen geweest. Op enig moment komt daar iets uit en moet je een keuze maken. Dat resultaat hebben we aan de bewoners laten weten."
De kritiek dat er óver de inwoners is gesproken en niet mét, vindt ze daarom onterecht. Volgens Bekhuis is er juist wél naar de inwoners geluisterd: "We hebben de wensen van de bewoners meegenomen. Daardoor komen er geen driehonerd asielzoekers maar honderdvijftig. En ook de vraag om de woonunits te schrappen is gehoord. Toch zullen er altijd mensen blijven die hier niet blij mee zijn. Maar ik denk dat we goede afspraken met het COA hebben gemaakt."
Het COA wilde in de afspraak met de gemeente geen einddatum voor het azc opnemen. Bekhuis snapt dat, omdat in Nederland eerder asielzoekerscentra zijn ontmanteld, wat geleid heeft tot de huidige asielcrisis. Wel wordt er als eerste met de gemeente gesproken als het hotel niet meer volledig als azc wordt benut.

Vooruit kijken

Bekhuis hoopt dat de rust in het dorp nu terugkeert en iedereen weer vooruit kan kijken: "We zijn hier vanaf 16 augustus alleen maar mee bezig geweest. Dat was een intensieve periode. Je bent overruled als gemeente, iemand anders is op jouw stoel gaan zitten. Dat voelde niet goed. We werden neergezet als weigergemeente en dat is gewoon niet waar. We gaan laten zien dat het anders kan en wij ook anders zijn. We hebben het noaberschap hoog in het vaandel staan. We zijn de gemeente met het hoogste aantal vrijwilligers. We willen ons daar echt voor in gaan zetten."
Ze wijst er verder op dat Tubbergen al eerder asielzoekers heeft opgevangen en dat dat prima verlopen is. En ook bij de huidige opvang van vluchtelingen uit Oekraïne zijn volgens Bekhuis geen problemen.
Maandagavond is er een informatieavond voor omwonenden waar meer informatie zal worden gegeven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.