nieuws

Markestenen keren terug in Twentse landschap, onder meer bij Enschede

In Twente keren steeds meer oude markestenen terug in het landschap. Tot nu toe zijn er vijf geplaatst, maar in totaal waren er vroeger meer dan negentig te vinden in de omgeving van Enschede. Historici streven naar een terugkeer van alle markestenen en palen.
Tegenwoordig is het een toeristische attractie. In het gebied de Boeldershoek tussen Hengelo en Enschede is zaterdagmiddag een replica onthuld van de Belderspaal: een driemarkensteen. Deze steen markeert de grens tussen de Usseleresmarke, de Twekkelermarke en de Oelermarke.
Oud-politicus Dick Buursink uit Enschede nam de onthulling op zich. Tegenwoordig houdt hij zich onder meer bezig met de geschiedenis van Enschede. Het officiele moment werd bijgewoond door leden van diverse historische verenigingen uit Boekelo, Usselo en Twekkelo.
Meerdere historische verenigingen in Twente hebben zich ten doel gesteld om de oude markegrenzen weer zichtbaar te maken. Bij de markestenen of palen die bereikbaar zijn voor het publiek worden ook informatiebordjes geplaatst.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.