Nieuws

Gedupeerde kanaaldrama verft z'n huis knalroze: "Als je niets doet, gebeurt er niets"

Gedupeerde kanaaldrama verft z'n huis knalroze: "Als je niets doet, gebeurt er niets"
Gedupeerde kanaaldrama verft z'n huis knalroze: "Als je niets doet, gebeurt er niets" © Arjan Otter
Het is een daad uit wanhoop, een noodkreet uit Geerdijk. Arjan Otter verft zijn huis knalroze uit protest tegen de provincie, die hem 'veel te weinig' compenseert voor de schade die hij lijdt door het kanaaldrama. Otter werd geïnspireerd door een Gronings echtpaar, dat hetzelfde deed uit protest tegen de afwikkeling van bevingsschade. "Ik las het en stapte direct in de auto."
Uit het noorden klinkt eind vorige maand een noodkreet. Die komt van een echtpaar uit het Groningse Drieborg, dat in een 157 jaar oude monumentale villa woont. Het pand verzakt, waarschijnlijk door bevingsschade, maar niemand grijpt in.

Rijp voor de sloop

Ten einde raad verft het stel de gevel knalroze. Een afzichtelijke kleur voor zo'n prachtig pand. "Mijn overgrootvader die hier vlak bij begraven ligt zou zich in zijn graf omdraaien", zegt de eigenaar. Zijn boodschap: "Doe mee en schilder je huis roze."
De eigenaren van ongeveer 400 huizen langs kanaal Almelo-De Haandrik kampen sinds vier jaar met schade aan hun woningen, van scheuren in muren tot complete verzakking van huizen. De problemen begonnen kort na de werkzaamheden aan het kanaal, die nodig waren om het geschikt te maken voor grotere vrachtschepen..
Otter springt direct in de auto als het nieuws hem twee weken later bereikt. Hij tikt wat potten op de kop en staat een half uur later in z'n oude kloffie te verven. Waar de Groningers met trillende handen hun huis verminken, heeft Otter geen moeite om de kwast over de stenen te halen.
"Ik ben bouwvakker, dus ik zet er zo een muur voor", zegt de Geerdijker. "Al maakt dat weinig verschil, want mijn huis is rijp voor de sloop. Schade-experts, aannemers, iedereen zegt het. Bovendien heb ik een LAT-relatie, dus ze heeft niets over mijn huis te zeggen."

Roze lint aan huizen

De actie van Otter is meer dan baldadigheid. "Ik hoop op steun van de gemeente, want die vinden dit natuurlijk niet mooi. Dus ik hoop dat ze met mij optrekken tegen de provincie, die veel minder geld uitkeert dan waar ik recht op heb."
Als het aan Otter ligt, komt er een knalroze huizenrij langs het kanaal, kilometers lang. Desnoods gaat hij met de pot onder de arm de deuren langs om ze zelf te overtuigen. Het liefst was hij vandaag al op pad gegaan, maar daar had hij geen tijd voor.

Aandacht genoeg

Otter begint een opsomming van landelijke televisieprogramma's en dagbladen; allemaal willen ze langskomen. "Dus nog geen tijd gehad om buren te overtuigen. Ik wilde aandacht voor mijn probleem. Nou, die heb ik."
Wie het roze huis wil zien, kan het best wachten tot dinsdagavond. "Nu is mijn huis nog voor de helft geverfd. De media willen namelijk zien hoe ik aan het verven ben, dus ik moest direct stoppen toen ik ze vanmiddag aan de lijn had."
Otter vindt het prima. Of RTV Oost langs kan komen? "Ja hoor, komt maar naar Geerdijk, naar de Schoolstraat. Ik hoef je vast geen huisnummer te geven."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.