Nieuws

Landbouwminister Staghouwer stapt op: "Ben niet juiste persoon op juiste plaats"

Minister Henk Staghouwer tijdens een werkbezoek aan Overijssel
Minister Henk Staghouwer tijdens een werkbezoek aan Overijssel © RTV Oost / Mark Bakker
Minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stopt ermee. Behalve een toelichting dat hij zichzelf 'niet de juiste man op de juiste plaats' vindt, zegt hij niets over zijn beslissing om te stoppen.
Staghouwer (ChristenUnie) lag al maanden onder vuur. De landbouwminister moet perspectief bieden aan vissers en boeren die voor een grote omslag staan op het gebied van bijvoorbeeld duurzaamheid en meer natuur-inclusief boeren.
Staghouwer zei dat hij bij zijn aantreden wist dat de sector voor 'hele grote uitdagingen' staat, maar dat hij zichzelf niet de juiste man vindt om leiding te geven zodat die uitdagingen worden opgelost. Dit weekend is hij bij zichzelf te rade gegaan, vertelde hij in een kort persmoment.

Carola Schouten opvolger

Voormalig landbouwminister Carola Schouten volgt haar partijgenoot op totdat een opvolger is aangewezen. Ingewijden verklaren tegenover de NOS dat Staghouwer ook geen steun voelt in de Tweede Kamer voor zijn stikstofbeleid.
Fractievoorzitter Gert-Jan Segers respecteert het besluit van zijn partijgenoot, laat hij via sociale media weten.

Gebrek aan vertrouwen

Het gebrek aan steun en vertrouwen en het gemor over zijn optreden als minister klinkt al langer vanuit de landbouwsector en ook in de Tweede Kamer kreeg de landbouwminister veel kritiek over zijn aanpak. Hoewel Staghouwer beloofde te werken aan perspectief die nodig is bij het nieuwe stikstofbeleid, blijft dit tot nu toe uit. De 'perspectief-brief' van juni werd door bijna alle partijen 'broddelwerk' en ondermaats genoemd.
Een tweede kans voor de beloofde brief met toekomstperspectief werd toegezegd, maar die komt pas na Prinsjesdag, nadat gespreksleider Remkes zijn advies heeft uitgebracht. En daarmee lijkt Remkes advies voor de brief van Staghouwer te gaan.
Vanuit de sector klinken ook geluiden dat de minister niet hard genoeg heeft gewerkt aan het beloofde perspectief. Bij verschillende protesten hoorde je de opmerking "Ik moet anders gaan boeren, hoe dan?" De aangekondigde doelen werden ook door de provincie Overijssel gezien als onhaalbaar.
Op de dag dat Brussel een streep zet door de derogatie (de uitzonderingsregel dat in bepaalde landen in de Europese Unie meer dierlijke mest per hectare mag worden uitgereden zoals in Nederland red.) stapt de landbouwminister op. Het verlies van de derogatie leverde Staghouwer veel kritiek op vanuit de landbouwsector. Boeren moeten tegen kosten hun eigen dierlijke mest afvoeren, maar mogen nog wel kunstmest gebruiken. Dat is volgens de boeren juist minder goed voor de waterkwaliteit en het milieu. Bovendien kost de productie van kunstmest veel aardgas en er komt CO2 bij vrij.

Reacties sector

Boerenactie organisatie Agractie laat in een korte reactie weten verrast te zijn door het opstappen van de landbouwminister. "We kennen hem als een kleurloos persoon met weinig concrete visie. Staghouwer stond voor de onmogelijke opgave om perspectief te creëren, tegen marktwerking en internationale verdragen in, en dat in een tijd dat steeds meer mensen moeite hebben de dagelijkse boodschappen te betalen."
Boerenbelangenorganisatie LTO geeft ook een korte verklaring op het aftreden: "LTO heeft met respect kennisgenomen van het besluit van Henk Staghouwer om af te treden als Minister van LNV. Gelet op de belangrijke dossiers in onze sector is het cruciaal dat er snel een nieuwe minister wordt benoemd.'
De reacties op sociale media gaan vooral over het uitblijven van het beloofde perspectief en 'de puinhoop die groter wordt'. Ook Kamerleden reageren op het aftreden van Henk Staghouwer:
Het plotselinge opstappen van de landbouwminister op dit cruciale moment om uit de ontstane stikstofcrisis te komen doet meerdere wenkbrauwen fronsen:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.