Nieuws

Infoavond asielhotel was 'heetgebakerd', geen toezegging over einddatum azc

Bewoners liepen een protestmars voorafgaand aan de bijeenkomst
Bewoners liepen een protestmars voorafgaand aan de bijeenkomst © RTV Oost
De bijpraatavond over het asielhotel in Albergen is vanavond rumoerig verlopen. Dat zegt Hennie de Haan, woordvoerder van actievoerende omwonenden. Volgens haar zijn vragen amper beantwoord en liepen de emoties hoog op. De burgemeester en de wethouder willen niet veel zeggen over de besloten bijeenkomst, waarbij media niet welkom waren.
Zo'n 170 bewoners van Albergen werden vanavond bijgepraat over het akkoord dat de gemeente Tubbergen met het COA heeft bereikt. In dit akkoord kwamen de partijen overeen dat er geen 300, maar maximaal 150 asielzoekers worden opgevangen in Hotel 't Elshuys in Albergen.
Actievoerende omwonenden zijn niet tevreden met deze overeenkomst. Pijnpunt is dat er geen afspraak is gemaakt over een einddatum, waardoor het azc volgens omwonenden 'tot in lengte van dagen in Albergen kan blijven'.

Woede en frustratie

"De avond begon met mooie woorden, over hoe we hier dingen samen doen", zegt De Haan. "Toen kwamen de kritische vragen: hoe kon dit? Waarom worden we onder druk gezet door de staatssecretaris en waarom doet het college niet het beste voor Albergen?"
"Er was woede en frustratie. Woorden als 'avondklok' zijn gevallen. Men wil duidelijkheid over de veiligheid en weten hoe we op een humane manier 150 asielzoekers kunnen opvangen", zegt De Haan. "Het was heetgebakerd, rumoerig. Veel vragen werden weggewimpeld met een procedureel antwoord."
Ondertussen lobbyen de actievoerders bij de gemeenteraad. Tijdens de bijeenkomst zou het voorstel geopperd zijn om door de raad een motie van wantrouwen te laten dienen tegen het gemeentebestuur. "We moeten raadsleden de rust geven om binnen hun eigen fracties na te denken wat ze goed en verstandig achten", zegt De Haan.
Actievoerders liepen in een protestmars naar het café. "We hebben bijna geen burgemeester of wethouder gesproken", zei De Haan voorafgaand aan de bijpraatavond. "Ze (de burgemeester, red.) heeft drie nieuwsbrieven gestuurd en is bij twee bejaarden op bezoek geweest, dat was het."

Emotioneel

Burgemeester Wilmien Haverkamp had zelf ook het gevoel dat ze de zorgen niet kon wegnemen deze avond. "Het was erg emotioneel. Ik merkte dat de omwonenden de avond als teleurstellend hebben ervaren. Toch was het goed dat we dit hebben georganiseerd", zegt Haverkamp na afloop. Veel aanwezigen bleven na de avond nog lang na om met elkaar, het COA en het gemeentebestuur te praten en hun zorgen te uitten.
Over een einddatum voor het asielzoekerscentrum kon de burgemeester geen toezeggingen doen. "Het COA wil graag centra voor de langere termijn, ik begrijp dat ook wel. Maar we hebben van het COA wel de toezegging dat het, wanneer er minder toestroom van asielzoekers is, als eerste met Tubbergen om de tafel gaat", zegt Haverkamp.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.