Nieuws

Commissaris van de Koning Heidema: "Geen enkele ambitie om landbouwminister Staghouwer op te volgen"

Commissaris van de Koning Andries Heidema
Commissaris van de Koning Andries Heidema © provincie Overijssel
Met het opstappen van landbouwminister Staghouwer begint ook het speculeren over een mogelijke opvolger. De Overijsselse Commissaris van de Koning Andries Heidema is volgens bronnen in Den Haag al genoemd, maar in een officiële reactie laat Heidema weten 'hier niet voor te zijn benaderd en geen enkele ambitie in deze richting te hebben'.
Heidema wordt gezien als een bruggenbouwer en kundig bestuurder. Daarnaast is hij van dezelfde partij als Staghouwer, namelijk de ChristenUnie. Zijn naam werd eerder genoemd bij de vorming van het nieuwste kabinet Rutte. Ook toen gaf hij aan die functie niet te ambiëren. De Overijsselse verbinder blijft dus voorlopig op het provinciehuis.

Onmogelijke opgave?

De opgave die er ligt voor de nieuwe minister is heel groot. Staghouwer gaf het gisteren in zijn korte verklaring al aan: "Bij mijn aantreden wist ik dat de sector voor grote uitdagingen stond om de omslag naar duurzamere landbouw te maken, ik kom tot de conclusie dat ik niet de juiste man ben op de juiste plek."
Binnen de aangekondigde maatregelen in het regeerakkoord moet toekomstperspectief gevonden en geformuleerd worden voor boeren die door willen, voor een sterkere natuur en toekomst voor het platteland. Werkend op een wereldmarkt valt dit niet mee voor de agrarische sector.

'Broddelwerk'

Dat blijkt ook in de praktijk. De perspectiefbrief van juni waarin Staghouwer wel vaak het woord perspectief gebruikte, maar het 'hoe' niet concreet kon formuleren, oogstte veel kritiek. Niet alleen vanuit de agrarische sector, ook vanuit de politiek.
Het werd door Kamerleden 'broddelwerk' genoemd en de minister moest zijn huiswerk over doen. Concreter maken. Ook de Overijsselse bestuurders hebben kritiek op de aanpak van Den Haag in het stikstofdossier.

Verbinder gewenst

Wie Staghouwer wel gaat opvolgen is nog de vraag. LTO Noord bestuurder Harold Zoet zegt dat er snel een stevige bestuurder nodig is, iemand die een verbinder is, omdat het dossier zovelen aangaat en een zware opgave behelst.
"We hebben een minister nodig die staat voor de agrarische sector, het belang van kwalitatief en veilig geproduceerd voedsel inziet en uitdraagt en luistert naar de oplossingen die de tuinders en boeren zelf aandragen om uit de stikstofcrisis te komen. Het woord perspectief noemen is het nog niet concreet maken, daar is grote behoefte aan. Ik pleit voor iemand die oplossingsgericht denkt en werkt en op die manier ook de boeren meeneemt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.