Nieuws

Aanslag 'tattookiller' Cor P. gelinkt aan moord op Peter R de Vries

De 'moordbrigade' had beschikking over zware wapens, aldus justitie
De 'moordbrigade' had beschikking over zware wapens, aldus justitie © Politie
De moordaanslag op 'tattookiller' Cor P. wordt door justitie gelinkt aan de moord op Peter R De Vries. Volgens het OM komen de uitvoerders en bedenkers allen uit eenzelfde moordbrigade. Die groep bestond - naast Nederlanders - uit een aantal Polen die de 'klussen' uitvoerden. Cor P. werd begin dit jaar neergeschoten. Hij wordt zelf verdacht van de moord op Enschedeër Onno Kuut.
Het OM baseert het bewijs voor een deel op het verhaal van een Poolse getuige, met nummer 5089. Zijn bijnaam is Eddy. Die heeft in de moordzaak van Peter R de Vries veel verteld over de veronderstelde opdrachtgever, moordmakelaar en uitvoerders. Maar ook heeft hij veel gesproken over een wapenarsenaal dat in Alphen aan den Rijn verstopt lag.

Call of Duty

Toen een politieteam daar verder onderzoek naar deed, stuitten ze op een man uit Tiel, die zich volgens justitie erg enthousiast toonde over de wapens die er lagen. Dat waren anti-tankwapens, tientallen machinegeweren en tientallen pistolen. "Het lijkt wel Call of Duty", (computerspel, red.) werd over de wapens gezegd.
De man uit Tiel is in de optiek van het opsporingsapparaat een nieuwe moordmakelaar. Hij zou hebben samengewerkt met Krystian M., een Pool die de uitvoeders van de moord op misdaadverslaggever De Vries zou hebben geregeld.

Aanslag op Cor P

Samen met een ex-Zwollenaar en een man die geboren is in de Dominicaanse Republiek, zou de verdachte uit Tiel de moordaanslag op 'tattookiller' Cor P. hebben beraamd, zo onthulde RTV Oost vorige week. Cor P. werd begin dit jaar neergeschoten in de Dominicaanse Republiek.
Hij zou daar zijn gespot door de verdachte die op het eiland is geboren. Cor P. was op de vlucht. Kort voordat vonnis werd geveld in de zaak rondom de moord op Enschedeër Onno Kuut, knipte hij zijn enkelband door en ging er vandoor. Cor behoort volgens het OM zelf ook tot een groep huurmoordenaars, in de media bekend als de tattookillers.
Volgens justitie heeft de spotter vanuit de Dominicaanse Republiek foto's naar Nederland gestuurd van Cor. Maar volgens de verdediging van de verdachten zijn dat foto's van een rapper, niet van Cor P.
P. overleefde de aanslag ternauwernood. Justitie wacht nog op justitiële stukken uit de Dominicaanse Republiek over de moordpoging. De opsporingsdiensten beschikken wel over verschillende chats die over de aanslag zijn verstuurd. Zo wordt ene Jimmy door medeverdachten een 'sicario' genoemd, oftewel een huurmoordenaar.

Moordbrigade

Vandaag stonden zeven verdachten voor de rechtbank in Zwolle. Zij zouden in mindere of meerdere mate verbonden zijn aan de moordbrigade. Onder hen, zoals hierboven gemeld, een ex-Zwollenaar. Hij zou verschillende spullen hebben verborgen, als politiekleding, bivakmutsen, (stroomstoot)wapens en handboeien.
Onder de verdachten is ook een oud-Deventenaar. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij het enorme wapendepot in Alphen aan de Rijn. Het wapentuig werd gevonden in een schuur die op zijn naam stond.
Naast betrokkenheid bij de wapenopslag en/of de moordaanslag op Cor P. worden de afzonderlijke leden vervolgd voor brandstichtingen, zware mishandelingen en/of andere moordaanslagen. Ze zouden onder meer door twee Polen zijn uitgevoerd. Zij woonden in hetzelfde huis als Krystian M., de veronderstele 'makelaar' in de zaak van Peter R de Vries.
Specialisten bekijken momenteel of de gevonden wapens in Alphen aan den Rijn bij andere delicten zijn gebruikt
Een volgende rechtszitting is in november.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.