Nieuws

Overheid communiceert slecht? "Als een besluit niet bevalt, is dat vaak de reactie"

In Albergen is een groep burgers het niet eens met de komst van een azc
In Albergen is een groep burgers het niet eens met de komst van een azc © ANP / Robin Utrecht
Je hoort het geregeld rondom gevoelige dossiers: 'De overheid communiceert slecht'. Volgens politicoloog Henk van der Kolk klopt dat verwijt lang niet altijd. "Burgers zeggen dat vaak als ze het er niet mee eens zijn, wat goed te begrijpen is. Maar als je het dan op communicatie gooit, leg je het probleem op de verkeerde plek."
'Ons is niets gevraagd' hoor je ook vaak, zoals bij het besluit om een azc te openen in Albergen. "Het is de vraag of dat het geval is", zegt Van der Kolk. "De Rijksoverheid heeft steeds gevraagd wie iets wil doen, maar gemeenten leunden toen achterover. Die denken: 'als het bij de buurgemeente gebeurt, hoeft het hier niet."

Windmolens

"Ze namen daarmee een gok in de hoop dat het aan hun voorbijging", zegt de politicoloog. "Als ze dan worden geconfronteerd met een besluit van de Rijksoverheid, roepen ze dat er niets is overlegd. Maar zo werkt het niet."
Van der Kolk voorziet soortgelijke taferelen als het gaat om windmolens en energieparken. "Gemeenten leunen nu achterover. Als er straks op nationaal niveau wordt besloten dat het bij jou gebeurt, kun je niet zeggen dat er niet gepraat is."

Stikstofkaartje

Het beruchte stikstofkaartje dan, kon dat niet beter? "Goed voorbeeld. Wat is het woord dat we het meest hoorden rondom dit dossier? 'Duidelijkheid'. Ik kan mij voorstellen dat iemand dan zegt: 'Laten we duidelijkheid geven met een kaartje'. Ook daarbij kun je zeggen dat het begrijpelijk is dat het gebeurt, maar soms valt het beroerd."
Niet de beroerde communicatie, maar een gebrek aan heldere besluitvorming is vaker het probleem volgens Van der Kolk. "Kijk naar stikstof. Boeren staan met de rug tegen de muur nu allerlei besluiten over ze worden uitgestort."

Chaotisch

"Dat is het gevolg van politieke partijen en landbouworganisaties die jarenlang compromissen hebben gesloten en steeds hebben uitgesteld. Nu wordt gedaan alsof er opeens een fout besluit is genomen, maar dat is niet zo. Dit is de uitkomst van een ingewikkeld compromissysteem."
En het uitleggen van zo'n compromis is ingewikkeld, volgens de politicoloog. "De boodschap is dan vaak inherent vaag. Burgers moeten erkennen dat democratische besluitvorming chaotisch is, daar ontkom je niet aan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.