Nieuws

Zwollenaar die ‘Sole’ en ‘Same’ op treinen zou hebben gekalkt hangt celstraf boven het hoofd

Afbeelding ter illustratie
Afbeelding ter illustratie © ANP / brandsen
Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van acht maanden waarvan vier voorwaardelijk tegen een 38-jarige man uit Zwolle. Volgens het OM bekladde de man, die onder de schuilnaam 'Same' en 'Sole' te werk gaat, tussen 2018 en 2020 tientallen trein- en tramstellen met graffiti.
Een totaal van ruim honderd 'pieces' en 'tags' werden de afgelopen jaren achtergelaten. Veel van deze graffiti komen qua stijl en vormgeving overheen. Ook stond er bij een groot deel van de werken een zo geheten 'tag', ook wel een handtekening van de graffiti artiest genoemd.

Ontkennen

De verdachte in de zaak ontkent de beschuldigen en verklaart dat hij al jaren geen illegale graffiti heeft aangebracht. Hij beweert zich tegenwoordig bezig te houden met het geven van graffiti-workshops aan onder andere scholieren.

King

Uit politieonderzoek blijkt dat de verdachte, een zogeheten 'King' (prominent figuur), is binnen de graffiti wereld. Volgens hun is de Zwollenaar al vaker veroordeeld voor graffiti-overtredingen in onder meer Amsterdam, Haarlem en Zwolle.
In 2018 werd de man op heterdaad aangehouden langs de A28 op verdenking van het aanbrengen van graffiti met de naam 'Same' langs de A28. In Duitsland is de verdachte drie keer op heterdaad aangehouden na het bespuiten van materiaal van het Duitse openbaar vervoer. In Italië werd de naam 'Same' meerder malen gevonden in dezelfde periode dat de verdachte er geld opnam.

Schade NS en GVB

In maart 2020 werden op het terrein van de NS in Zwolle werkhandschoenen aan getroffen met DNA van de verdachte. Dat terwijl er ook graffiti was gespoten en een gat in het hekwerk van het terrein was geknipt. Bij een doorzoeking van de woning van de Zwollenaar werden naast een grote hoeveelheid spuitbussen en stickers met daarop de naam 'Sole' en 'Same', sleutels aangetroffen waarmee treinen en rangeerterreinen geopend kunnen worden.

Straf

Volgens de officieer van justitie is de Zwollenaar degene die jarenlang grote schade aanbracht op materialen van NS en GVB. Een schade die oploopt tot een bedrag van ruim 165.000 euro. "Van enige vorm van schuldbewustheid of spijt is geen sprake. Hij ontkent in alle toonaarden ook maar één van de tenlastegelegde graffiti-stukken te hebben gespoten", aldus het OM. Geldboetes en werkstraffen zijn volgens hen daarom een gepasseerd station.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.